Şcoala ”Avram Iancu” din Alba Iulia este în sărbătoare: festival de tradiţii, activităţi educative, clubul jurnaliştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia este în sărbătoare. În perioada 28 mai – 3 iunie sunt organizate o serie de activităţi dedicate Zilelor Şcolii. Elevii vor concura în cadrul Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”, îşi vor arăta talentul în cadrul unor ateliere de creaţie şi vor participa la o activitate de orientare şcolară şi profesională.

Manifestările au debutat joi de la ora 10.00, cu deschiderea oficială a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor”. ”În tumultul acesta cotidian, iată că avem timp, pentru o zi, în fiecare an, în luna mai, să ne aducem aminte de ceea ce înseamnă tradiţie, cântec şi port popular, obiceiuri şi tot ce ţine de spiritualitatea acestui popor, de undeva din trecut. Rolul acestui festival tocmai acesta este: dea vedea, voi, cei tineri, ceea ce s-a întâmplat în trecut. Acest festival nu este o competiţie, ci o întâlnire a copiilor din judeţ, dar şi din Vâlcea, Dolj, Gorj şi Sibiu, între zone folclorice, un schimb de mesaje şi experienţă”, a transmis Elena Ignat, la începutul festivităţilor. Acest festival a devenit o tradiţie a Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia, reuşind să se impună în peisajul manifestărilor cultural-artistice de acest gen, atât prin calitatea activităţilor realizate, cât şi prin numărul mare de participanţi din mai multe zone etnofolclorice: Alba, Dolj, Gorj, Sibiu, Vâlcea.

Fiind o manifestare de amploare, şi la această ediţie participă aproximativ 150 de elevi care vor avea ocazia să îşi pună în valoare talentul, măiestria artistică şi creativitatea în cadrul celor patru secţiuni ale festivalului: Secţiunea de reţete culinare tradiţionale ,,Gustos şi sănătos în bucatele bunicii’’, Secţiunea de interpretare vocală ,,Dor de cântec’’, Secţiunea ,,Tradiţii şi obiceiuri oglindite în arta plastică’’ şi Secţiunea de afişe ,,Promovăm tradiţia – ea ne defineşte!”. Joi, programul continuă cu concursul din cadrul celor patru secţiuni ale festivalului, în sălile special amenajate din incinta Şcolii ,,Avram Iancu” şi festivitatea de premiere.

Vineri, 29 mai, între orele 11.00-13.00, elevii din învăţământul primar vor fi implicaţi de către cadrele didactice ale şcolii în două activităţi educative care se vor desfăşura sub genericul ”Un zâmbet de copil sănătos” (clasele pregătitoare – a II-a) şi ”Un mediu curat pentru o viaţă sănătoasă” (cls. a III-a şi a IV-a). Programul va cuprinde întâlniri cu medici stomatologi, realizarea de afişe, pliante, dezbateri pe teme ecologice, confecţionarea unor costume personalizate, construirea unor căsuţe pentru păsări etc. Aceste activităţi sunt realizate în parteneriat cu părinţii elevilor.

image

Elevii claselor a V-a şi a VI-a se vor reuni în cadrul proiectului ”Talent, artă şi culoare” unde vor putea să îşi manifeste talentul şi creativitatea artistică în cadrul unor ateliere de creaţie, în care vor realiza obiecte decorative şi costume personalizate din materiale reciclabile: tablouri realizate prin tehnica şerveţelului, rame foto, cutii de bijuterii, figurine pictate manual, suporturi pentru birou.

Marţi, 2 iunie, de la ora 17.00, elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a vor participa la o activitate de orientare şcolară şi profesională în cadrul evenimentului Ziua Carierei. La această acţiune vor fi invitaţi zece părinţi care le vor vorbi elevilor despre profesia pe care o practică. De asemenea, vor fi prezentate şi câteva activităţi demonstrative din perspectiva profesiei fiecărui părinte invitat. Astfel, invitaţii au fost selectaţi pe baza unui chestionar aplicat elevilor, referitor la meseriile pe care ar dori să le urmeze: medic, avocat, profesor, tehnician dentar, antreprenor, asistent medical, cadru militar, croitor, coafeză, bucătar. Activităţile dedicate Zilelor Şcolii se vor finaliza miercuri, 3 iunie, cu o conferinţă de presă, în care vor fi prezentate toate activităţile din cadrul proiectului Clubul Jurnaliştilor. Cu această ocazie va fi lansată şi revista „Eveniment”, realizată de elevii înscrişi în acest proiect.

Citiţi şi:

 

Transalpina de Apuseni - Lucruri puţin ştiute despre unul dintre cele mai întortocheate şi spectaculoase drumuri din România, făcut în sălbăticia munţilor

 

Povestea luptătorului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu. Cum a fentat miliţia şi securitatea timp de 26 de ani

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite