Împrumut de 12 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii pentru operatorul regional de apă din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut de 12 milioane de euro, în completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Societăţii Regionale de Apă a judeţului Alba - SC Apa CTTA.

Împrumutul este destinat finanţării proiectului de îmbunătăţire a serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare pentru circa 332.000 de cetăţeni din judeţul Alba. Această tranzacţie este sprijinită de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa, numit şi „Planul Juncker”, se precizează într-un comunicat al Comisiei Europene.

„A avea apă potabilă de calitate în fiecare locuinţă nu ar trebui să fie un lux, ci o normalitate pentru toată lumea, pretutindeni în Europa. Acest acord din cadrul Planului Juncker ne arată care este valoarea adăugată reală a UE, prin investiţiile sale în protecţia mediului şi în îmbunătăţirea sănătăţii şi vieţii de zi cu zi a cetăţenilor noştri”, a declarat Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a declarat, la rândul său următoarele: ”Mă bucur să vă anunţ sprijinul pentru acest proiect care va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor de apă din judeţul Alba. Nu numai că lucrările vor avea un impact semnificativ asupra sănătăţii publice, ci vor face şi infrastructura locală de apă mai rentabilă şi mai ecologică. Prin urmare, nu este surprinzator faptul că aceasta se dovedeşte a fi prima operaţiune BEI din sectorul public din România pentru a beneficia de susţinerea Junker-Plan”.

De asemenea, Directorul general al companiei, Cornel-Ştefan Bardan a spus că împrumutul de 12 milioane de euro este prima operaţiune BEI din sectorul public din România. ”Ne va ajuta să cofinanţăm, cu costuri rezonabile, proiectul major de 114 milioane de euro, prin care judeţul Alba va respecta Directivele europene de apă şi apă uzată”, a spus Bardan

Acest proiect, cu un cost total preconizat de 114 milioane de euro, include reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea reţelei de apă cu 55 km, precum şi extinderea şi reabilitarea a 115 km de conducte de aducţiune şi a două staţii de epurare. În plus, reţeaua de canalizare din regiune va fi prelungită cu 100 km. În sfârşit, investiţia va ajuta la renovarea a 49 de staţii de pompare şi la construcţia a două staţii de epurare noi.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite