Ziua băieţilor deştepţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din toate poveştile cu băieţii deştepţi din energie spuse până acum – frumoase, spumoase şi pe bani grei – a lipsit un singur personaj: cătuşele.

Din toate poveştile cu băieţii deştepţi din energie spuse până acum - frumoase, spumoase şi pe bani grei - a lipsit un singur personaj: cătuşele. Prezenţa lor la timpul potrivit - acum 15, sau măcar 10, fie şi 5 ani - poate ne-ar fi văduvit de numeroase poveşti frumoase, dar cu siguranţă ne-ar fi lăsat mai bogaţi.

Istoria băieţilor deştepţi a cunoscut două episoade, unul „hard" şi unul „soft". Cel „hard" a început acum 15 ani, când guvernul CDR a oferit prin încredinţare directă retehnologizarea hidrocentralei Porţile de Fier, care s-a soldat cu un impecabil dezastru tehnic. Firma beneficiară şi-a schimbat numele şi structura în decursul anilor, dar dârele i-au rămas până în guvernarea următoare, a PSD. Cum episodul „hard", cel tehnologic,  s-a dovedit anevoios, căci cerea multă ştiinţă de carte, s-a trecut la episodul „soft", al gulerelor albe - un fax, o secretară şi multe pile la Guvern. Victima a rămas aceeaşi: Hidroelectrica. Dacă în faza „hard" compania de stat a pompat milioane de dolari în rugină, în cea „soft" a vândut ieftin propria energie pentru ca băieţii deştepţi să o revândă la preţul pieţei, diferenţa rămânând la ei, nu la Hidroelectrica.

Această afacere a putut rezista vreme de zece ani pentru că s-a bazat pe nişte contracte drăceşti, aproape imposibil de denunţat fără plata unor despăgubiri înrobitoare. Iar la încheierea acestor contracte, statul a fost victimă sigură, pentru că nişte ticăloşi din Guvern au lucrat nu pentru stat, ci pentru băieţii deştepţi. Din acest motiv, nu poţi să nu rămâi mut când vezi nesimţirea cu care un domn numit Iulian Iancu, deputat PSD, perorează azi doct şi competent împotriva băieţilor deştepţi. Or, domnul Iulian Iancu era secretar de stat la Ministerul Economiei, responsabil cu domeniul energetic, exact în perioada în care se năşteau băieţii deştepţi şi contractele lor drăceşti.

În guvernarea DA, ministrul Adriean Videanu a dat puţin dintr-o aripioară şi a renegociat, chipurile, contractele: i-a pus pe băieţii deştepţi, înmulţiţi acum şi cu clientela proprie, să mai pună ceva bănuţi pentru energia ieftină cumpărată de la Hidroelectrica, dar le-a prelungit contractele până în 2018.

Abia în această vară, Guvernul Ponta a făcut un gest curajos: a generat cererea Hidroelectrica de a se declara în insolvenţă, singura cale prin care contractele păguboase puteau fi denunţate unilateral, fără penalităţi. Curajul a ţinut o lună, căci un proiect de ordonanţă de urgenţă pritocit la Guvern pare să întredeschidă iar uşa contractelor privilegiate. Noroc că e doar un proiect şi sunt destui oameni care stau cu ochii pe el ca pe butelie.

Gestul temerar al guvernului Ponta are azi de trecut examenul Justiţiei. Curtea de Apel Bucureşti judecă definitiv contestarea insolvenţei de către băieţii deştepţi. Dacă judecătorii păstrează verdictul primei instanţe şi admit continuarea procedurii de insolvenţă, avem toate şansele să nu mai auzim niciodată de poveştile băieţilor deştepţi. Şi poate o să auzim în sfârşit o altă poveste, cea mai frumoasă: aia cu cătuşele.

Liviu Avram este redactor-şef adjunct "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite