Ponta. Demisie imposibilă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În afacerea plagiatului, chiar şi să vrea, Victor Ponta nu poate să demisioneze.

Lui Victor Ponta îi va fi imposibil să demisioneze din cauza scandalului de palgiat. Şi asta pentru că această afacere sordidă are două componente distincte: una academică şi una politică.

Cea academică e relativ mai simplă. O comisie de etică poate examina lucrarea de doctorat şi, dacă plagiatul se confirmă, făptaşul suportă consecinţele pe care le merită. Celor care susţin nevinovăţia lui Ponta şi aduc drept argument faptul că cei trei profesori plagiaţi nu depun plângere le dau o veste proastă: este irelevant dacă cei trei susţin sau nu că li s-a furat munca. Asta pentru că doctoratul are un cu totul alt statut faţă de alte tipuri de examene sau faţă de publicaţiile cu statut comercial.

Un Bacalaureat sau un examen de capacitate e în primul rând treaba celui care îl susţine. Furtul la un astfel de examen are repercusiuni relativ minore asupra societăţii - dacă nu este practicat pe scară largă. Avem de-a face doar cu un şmecher care a fentat sistemul. În cazul publicaţiilor cu caracter comercial, primul interesat să reclame furtul este, evident, cel plagiat, întrucât e nedrept ca altcineva să facă bani pe seama ideilor sale. Efectele asupra societăţii sunt, de asemenea, relativ reduse.

Un doctorat este însă altceva. Este o lucrare care vine să întregească patrimoniul de idei, de inovaţie şi de inteligenţă al unei comunităţi ştiinţifice. Această comunitate are dreptul să se încreadă că cei care o compun întregesc acest patrimoniu cu plusvaloare originală, nu cu idei, inovaţie şi inteligenţă deja produse. Pe cale de consecinţă, în primul rând comunitatea ştiinţifică este cea care trebuie să se revolte împotriva impostorilor - şi abia după aceea, dacă vor, cei cărora li s-a furat munca. Din acest motiv, dacă plagiatul lui Ponta se va confirma, este obligatorie decăderea sa din toate drepturile academice şi universitare pe care le deţine.

Politic, lucrurile stau altfel. Acum o lună, Victor Ponta a spus că dacă plagiatul lui Ioan Mang se confirmă, acesta trebuie să părăsească fotoliul de ministru. În cazul său, Ponta a declarat că dacă plagiatul se confirmă, este dispus să renunţe la titlul de doctor. Sesizaţi diferenţa? Ioan Mang era un anonim senator de Bihor şi demisia sa din poziţia politică venea firesc, fără dureri majore. Propria sa demisie din poziţia politică nu mai e chiar aşa de simplu de obţinut. Şi pe bună dreptate. În cariera politică a lui Victor Ponta s-a investit mult, s-a investit politic, financiar, poate şi emoţional, iar oamenii care au investit nu vor  cu niciun chip să-şi treacă investiţia la capitolul pierderi. În această afacere, chiar şi să vrea, Victor Ponta nu poate să demisioneze. Pur şi simplu nu e de capul lui.

P.S. Condamnarea lui Adrian Năstase fixează o bornă crucială în sistemul judiciar din România. Mitul invincibilităţii oamenilor politici este serios zdruncinat, iar clientela de partid ar trebui să aibă frisoane: politicienii pe care îi slujeşte interesat nu mai sunt neapărat o pavăză. Năstase mai are o singură şansă să scape de puşcărie: un decret de graţiere de la Traian Băsescu. 

Liviu Avram este redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite