Femeia asta ştie ce spune?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Putem intui unde s-a chiuit «Bravo, Cati!»: exact în fabricile de diplome, în abatoarele de absolvenţi.

În hărmălaia de la Oltchim, a trecut neobservată o declaraţie pe care a făcut-o ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în ziua în care începea anul universitar. Iat-o: „Voi cere ca pe diplomele de absolvire să fie trecut numele universităţii, şi nu al ministerului. Nu este corect ca, sub umbrela Ministerului Educaţiei, universităţile să elibereze diplomele. E necesar ca universităţile să-şi asume actele pe care le eliberează şi, într-un fel, calitatea pregătirii".

În urma acestei declaraţii, putem intui cine a chiuit „Bravo, Cati!" şi unde s-au desfăcut sticlele de şampanie: exact în fabricile de diplome, în abatoarele de absolvenţi. În loc să se îngrijoreze de halul în care a ajuns şcoala românească, ministrul Andronescu emite o veritabilă „declaraţie de abandon". Este doar ultimul moment dintr-un şir care arată că doamna Andronescu are un foarte slab apetit pentru reformarea din temelii a şcolii şi, pentru a masca asta, recurge la tratamente cosmetice şi de imagine. Scoatem ministerul de pe diplome ca să nu stricăm imaginea ministerului - dar ce facem dacă universităţile nu-şi asumă calitatea pregătirii, ci doar taxele de şcolarizare, aşa cum au făcut şi până acum?

În aceeaşi linie de abandon se înscrie şi aşa-numitul Bacalaureat profesional. Acesta, în sine, nu acordă nicio şansă în plus pe piaţa muncii absolvenţilor de liceu, aşa cum susţine ministrul, dacă nu se restructurează convingător şi programele şcolare. Ba chiar se poate întoarce împotriva celor ce îl obţin. Devine doar un stigmat, o etichetă ce li se pune pe frunte şi pe care scrie „Acest copil nu a fost în stare să treacă de Bacalaureatul normal". E o diplomă de loază şi nimic mai mult.

Doamna Andronescu a devenit ministru într-un moment în care lumea ştiinţifică era şocată de deciziile unui interimar complet nesimiţit, care a schimbat două consilii academice ca să salveze pielea unor plagiatori cu funcţii înalte. Mai ştiţi ce a invocat Liviu Pop pe 8 iunie, când a schimbat complet componenţa Consiliului de Etică? Era „ineficient". Emisese 14 decizii de plagiat în şapte luni de activitate. Consiliul numit de el a emis doar două în patru luni, dintre care una a fost „albirea" lui Victor Ponta.

Un alt organism schimbat peste noapte, Consiliul de Atestare a Diplomelor, a fost „împrospătat" cu plagiatori dovediţi. Despre unul a scris „Adevărul" ieri, profesorul craiovean Gheorghe Manolea. Altul - Constantin Copotoiu, ţarul medicinei din Târgu-Mureş - a fost dibuit de platforma online Integru.org, creată în această vară de tineri cercetători români, scandalizaţi de muşamalizarea cazului de plagiat al lui Ponta.

Preşedinta fostului Consiliu de Etică, Constanţa Ganea, declara într-un interviu, imediat după demitere, că pe agenda instituţiei erau în lucru cazuri de plagiat cu nume grele. A mai auzit cineva ceva de ele de la noul Consiliu? Eu cel puţin nu. Şi nici doamna ministru nu se arată îngrijorată. Poate pentru că, departe de a reforma şcoala, îi mai are de pomădat nişte riduri adânci, îi mai are de apărat nişte secrete teribile.

Liviu Avram este redactor-şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite