Ciuvică contra Ciuvică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marți seara, aflat la locul de muncă, la emisiunea cu pricina, Mugur Ciuvică s-a întâlnit, în sfârşit, cu adevărul.

Scuzaţi cacofonia din titlu, dar era inevitabilă. Una dintre cele mai persistente minciuni vehiculate în ultimele patru luni a fost denunţată în direct de către unul dintre principalii ei promotori. Minciuna e aceea că cvorumul de la referendumul de astă-vară ne-a fost impus de puterile străine, iar unul dintre principalii săi promotori a fost, până deunăzi, Mugur Ciuvică.

Cine e Mugur Ciuvică? Goagăl îl prezintă drept fost medic pediatru, actualmente cetăţean cu meserie incertă („participant constant la emisiunea lui Mihai Gâdea" - asta e meserie?), dar cu convingeri ferme.

Ei bine, marţi seara, aflat la locul de muncă, la emisiunea cu pricina, Mugur Ciuvică s-a întâlnit, în sfârşit, cu adevărul. Era momentul în care unul dintre invitaţi, fostul ministru Alexandru Athanasiu, denunţa din nou şi din nou diktatul ce ne-a fost impus astă-vară, cel cu cvorumul de la referendum, care a împiedicat demiterea preşedintelui. Mugur Ciuvică îl întrerupe şi afirmă, cu subiect şi predicat, de nici nu-mi venea să cred ce aud: cvorumul nu ne-a fost impus de nimeni, el era în lege, şi a fost eliminat prin ordonanţă de urgenţă. E vorba de ordonanţa pe care Guvernul Ponta a adoptat-o în noaptea de dinaintea suspendării şi care a şocat lumea civilizată.

Am mai scris despre istoria contorsionată a cvorumului. El a existat dintotdeauna în lege, la toate tipurile de referendum, fie el local sau naţional, cu două excepţii. Doar la referendumul de demitere a preşedintelui, cvorumul a fost abolit prima dată în 2007, la momentul primei suspendări. A fost reinstaurat de majoritatea PDL în aprilie acest an, apoi a fost menţinut de majoritatea USL în iunie, care a modificat alte chestii din lege, şi a fost abolit din nou prin ordonanţă de urgenţă în timpul puciului din iulie. Mugur Ciuvică pare să fi desluşit şi el acest hăţiş legislativ şi a apucat să-l enunţe sumar, până să intervină pauza de publicitate.

Dar nu despre Ciuvică şi rătăcirile sale e vorba aici, ci despre oameni care pretind că se pregătesc să ne conducă. Dacă până şi unul ca Mugur Ciuvică a reuşit, într-un sfârşit, să afle şi să afirme adevărul despre cvorum, se nasc câteva întrebări legitime. De ce oameni politici presupus responsabili, precum Crin Antonescu şi Victor Ponta, continuă să afirme că eşecul demiterii preşedintelui s-a datorat impunerii cvorumului de către „puterile străine"? De ce tot ei insistă să pună minciuna cvorumului impus abuziv la baza conflictului latent dintre România şi partenerii săi occidentalui? Sunt două variante de răspuns, ambele la fel de grave: ori nu ştiu nimic din ce-i în jurul lor şi şi-au luat informaţiile doar de la „emisiunea lui Mihai Gâdea", ori ne mint pe faţă, cu o remarcabilă neruşinare. Înclin spre a doua variantă, pentru că cei doi ştiu bine ce roluri au jucat în orchestrarea puciului din iulie.

Or, când un politician de succes îşi permite să mintă cu atâta seninătate, când ştie că poate fi demascat chiar de către un Mugur Ciuvică, înseamnă că problema nu e la el, la politician, ci la noi.

Liviu Avram este redactor-şef adjunct "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite