Cazul Alistar: o fraudă intelectuală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un om pus responsabil pe transparenţă, Victor Alistar dovedeşte o remarcabilă lipsă de transparenţă.

Destule sprâncene s-au ridicat la nominalizarea lui Victor Alistar pentru funcţia de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, transparenţă şi relaţia cu societatea civilă. Nu cunosc filiera politică sau personală prin care s-a ajuns la această nominalizare. Dar pentru un om pus responsabil pe transparenţa acţiunilor guvernamentale, Victor Alistar dovedeşte o remarcabilă lipsă de transparenţă în ceea ce priveşte situaţia sa juridică.

Conflictul lui Alistar cu Agenţia Naţională de Integritate e vechi, e complicat şi a otrăvit destul relaţiile instituţionale dintre ANI şi forul său diriguitor, Consiliul Naţional de Integritate, unde unul dintre membri provine din ONG-ul lui Alistar.  Dar tocmai pentru că este un diferend complicat, Victor Alistar aduce în apărarea sa crâmpeie de sentinţe şi de proceduri judiciare, relevante sau nu - dar mai degrabă nu. Ne-a luat ceva timp ca să desluşim că Victor Alistar joacă tare la cacealma.

În iunie 2009, ca urmare a unor articole din presă, ANI a demarat o acţiune de verificare a incompatibilităţii în care s-a plasat Victor Alistar câţiva ani în şir, când a fost simultan funcţionar public, avocat şi director de ONG. În 7 iulie 2009, ANI a emis o decizie prin care constata incompatibilitatea şi, potrivit legii, impunea interdicţia ca Alistar să mai ocupe vreme de trei ani funcţii publice numite. Această decizie nu a fost contestată şi a devenit executorie o lună mai târziu.

Ulterior, ANI a demarat alte două acţiuni distincte: a cerut Agenţiei Funcţionarilor Publici să-şi anuleze unele acte de care beneficiase Alistar, pe motiv că acestea fuseseră emise ca urmare a unor informaţii false, şi a sesizat Parchetul pentru fals în declaraţii. Abia aceste două acţiuni ulterioare au suferit - şi suferă şi acum - de contestări din partea lui Alistar şi se află în diverse stadii de judecată. Dar prima procedură, cea de constatare a incompatibilităţii, ca şi interdicţia pe care o atrage, a rămas validă. Iar validitatea ei a fost confirmată de Curtea Constituţională, care anul trecut a anulat desemnarea lui Victor Alistar ca membru în CSM din partea societăţii civile, tocmai din cauza perioadei de interdicţie care expiră pe 7 august anul acesta.

Aflat la un pas de a fi ministru şi confruntat cu trecutul său, Victor Alistar emite complicate comunicate de presă, care abundă în termeni juridici sofisticaţi, dar care se referă doar la cele două proceduri aflate în curs, irelevante acum, dar nu şi la prima decizie, cea rămasă definitivă. Comite aşadar o interesantă fraudă intelectuală, în speranţa că nimeni nu se va apleca asupra acestei poveşti atât de complicate.  Nu ştiu dacă Victor Ponta a examinat personal situaţia juridică a lui Alistar sau s-a bazat doar pe spusele şi pe buna-credinţă a acestuia. Poate vom afla vreodată... 

Liviu Avram este redactor şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite