Dl Cristi Danileţ şi integritatea Justiţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa judecătorului Cristi Danileţ, aprobată de colegii dumisale din CSM, are nevoie de un sprijin public cât mai larg din partea celor interesaţi într-o justiţie curată.

Tânărul judecător Cristi Danileţ este unul dintre cei mai importanţi specialişti români în chestiunile privind statutul magistraţilor, integritatea justiţiei şi combaterea corupţiei din acest domeniu. Când îl calific în aceşti termeni nu mă refer doar la faptul că s-a format în cele mai serioase instituţii europene de profil, al căror bursier şi beneficiar de granturi a fost, şi că a scris excelente studii şi cărţi pe aceste teme, ci şi la faptul mult mai important, poate, că a încercat să-şi pună expertiza acumulată în anii de studiu şi de practică judecătorească în folosul comunităţii. Dar cum se întâmplă la noi, acum trei ani a ajuns să fie cercetat de CSM pentru că a dezvăluit chestiuni privind corupţia din interiorul justiţiei. Din fericire, dl Danileţ n-a descurajat şi, în urmă cu un an şi ceva, a redactat şi pus în circulaţie petiţia „Demnitate şi Integritate", reacţionând împotriva judecătorilor Costiniu şi Jipa şi a implicării lor în celebrul „caz Voicu". Fapt important, petiţia a fost semnată de 413 magistraţi -  judecători şi procurori -, dar şi de mai multe mii de persoane, cetăţeni din afara sistemului judiciar, care şi-au manifestat astfel sprijinul pentru o justiţie curată. Am semnat şi eu petiţia cu pricina, am comentat-o în presă şi pe blogul personal.

De data aceasta, dl Danileţ n-a mai fost cercetat, ba, din contră, probabil şi cu sprijinul magistraţilor care i-au fost alături, a fost ales în cel mai recent CSM, probabil cel mai curat de la înfiinţarea sa încoace. Poate că unii l-au votat şi cu gândul că îi vor trece „idealism-ele" despre demnitate şi integritate, despre purificarea justiţiei. Nu i-au trecut! Acum o săptămână, a propus CSM două documente esenţiale pentru însănătoşirea Justiţiei - „Strategia de întărire a integrităţii în justiţie 2011-2016" şi „Plan de măsuri pentru implementarea Strategiei... 2011-2016" -, iar CSM a aprobat iniţiativa de a demara „oficial şi programat acţiuni concrete de pregătire în domeniul eticii, de prevenire şi combatere a corupţiei judiciare, de creştere a transparenţei sistemului, de unificare a practicii administrative şi a practicii judiciare", acţiuni care vizează „asigurarea onestităţii oamenilor din sistem şi creşterea încrederii populaţiei în justiţie". Semnul bun este că aceste documente au fost aprobate de CSM. Problema este ca ele să fie şi aplicate! Nu cred că simpla lor aprobare e suficientă. Iar pentru aceasta dl Danileţ şi colegii dumisale au nevoie de mai mult decât de sprijinul membrilor binevoitori ai CSM. Este necesar un sprijin public, sosit din partea întregului corp de magistraţi, din partea presei şi a opiniei publice în general. Era cât pe ce să-i adaug şi pe politicieni. Doar că aceştia sunt ultimii interesaţi într-o justiţie corectă şi eficientă. O justiţie permeabilă la trafic de influenţă şi corupţie îi poate salva din situaţii dificile, aşa cum, în cazul procopsirii cu vreo sentinţă nefericită, pot sări ei cu acuzaţiile privind corupţia sistemului judiciar şi politizarea acestuia. Cum s-a şi întâmplat de atâtea ori. Nu că n-ar exista corupţie în domeniu, altfel nu era necesară Strategia!, ori justiţia n-ar fi adesea politizată, mai ales la nivelul parchetelor, dar această situaţie ambiguă este chiar aceea în care politrucii, de la consilieri şi primari până la miniştri şi parlamentari, cu bube în cap se simt ca peştele în apă. Din acest motiv, iniţiativa dlui Cristi Danileţ, aprobată de colegii dumisale din CSM, are nevoie de un sprijin public cât mai larg din partea celor interesaţi într-o justiţie curată. Din acest motiv am scris şi eu articolul de faţă!

Liviu Antonesei este scriitor şi jurnalist. Din 2010 susţine o rubrică de comentarii în Adevărul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite