„Voievodatele“ lui Băsescu ocolesc Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Guvernul şi-ar putea angaja răspunderea pe legea care reduce numărul de judeţe de la 41 la 8. PDL a stabilit, deja, capitalele mega-judeţelor. UDMR a avertizat că nu susţine asumarea răspunderii, iar preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele la consultări.

„Vom încerca să adoptăm legea privind reorganizarea teritorială prin angajarea răspunderii Guvernului pe actul  normativ", a anunţat, ieri, secretarul general al PDL, Ioan Oltean. Termenul de adoptare ar fi sfârşitul lunii iunie. Oltean a prezentat şi capitalele noilor judeţe: Cluj-Napoca pentru judeţul Nord-Vest, Braşov pentru judeţul Centru, Timişoara pentru judeţul Vest, Craiova pentru judeţul Sud-Vest, Constanţa pentru judeţul Sud-Est, Iaşi pentru judeţul Nord-Est, Ploieşti pentru judeţul Sud şi Bucureşti pentru judeţul Bucureşti-Ilfov. Întrebat de ce nu s-a făcut un referendum sau măcar un sondaj pentru a afla opinia oamenilor, Oltean a răspuns că acestea sunt „artificii" în măsură să blocheze sau să amâne reforma. PDL vrea ca alegerile de anul viitorul să aibă loc în baza noii organizări, ia procesul presupune modificarea a zeci de acte normative care reglementează organizarea prefecturilor, a deconcentratelor, a inspectoratelor de poliţie şi statutul funcţionarilor publici.

Kelemen Hunor: nu acceptăm proiectul pdl

Procedura angajării răspunderii echivalează cu absenţa unei dezbateri în Parlament şi legea reorganizării ar fi cel de-al 14-lea act normativ adoptat prin acest procedeu. Va exista un vot doar în cazul în care Opoziţia îşi materializează intenţia de a depune o moţiune de cenzură. Respingerea acesteia echivalează cu adoptarea legii, iar votarea moţiunii cu demiterea Guvernului. Teoretic, Executivul  ar putea avea emoţii pentru că liderii UDMR au anunţat că nu sunt de acord cu împărţirea României în opt judeţe. „Sigur, premierul poate să decidă şi singur, că de aceea e premier, dar dacă nu are susţinerea Coaliţiei atunci e greu de crezut că asumarea va reuşi. Noi, în forma propusă de colegii din PDL, nu putem accepta această reorganizare administrativă", a fost avertismentul lansat, ieri, de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Fără UDMR, PDL nu are majoritate, dar până acum, declaraţiile similare ale liderilor UDMR au anunţat negocieri în Coaliţie, şi nu gesturi radicale.

La câteva ore după ce Ioan Oltean prezenta un proiect care părea bătut în cuie, Traian Băsescu a invitat partidele politice la dialog pe tema revizuirii Constituţiei şi pe cea a reorganizării administrative a ţării, în a treia decadă a lunii iunie. „PNL, PSD şi PC vor adopta o poziţie comună în cadrul USL privind invitaţia preşedintelui", a anunţat, ieri, vicepreşedintele PNL, Mihai Voicu. Eurodeputaţii PNL susţin că modificarea structurii administrative nu este cerută de Bruxelles şi că o astfel de decizie trebuie comunicată Comisiei Europene cu doi ani înainte de aplicarea legii, ei cerând explicaţii Cabinetului Boc în acest sens. Principalul argument invocat de PDL pentru graba reorganizării administrative a fost legat de necesitatea atragerii eficiente a fondurilor europene. 

Click pe imagine pentru a vedea noua organizare administrativ-teritorială a României

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite