Preţul lui Sorin Oprescu pentru USL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei a solicitat zece locuri de consilieri în schimbul unei candidaturi din partea USL la alegerile din 2012. Victor Ponta şi Crin Antonescu studiază pretenţiile lui Oprescu, care i-ar asigura acestuia un grup de manevră în Primăria Capitalei.

Solicitarea lui Sorin Oprescu a apărut în condiţiile în care liderii celor două partide din Opoziţie i-au propus să candideze din partea USL la Primăria Capitalei, afirmă surse liberale.  Edilul-şef al Bucureştiului este bine cotat în sondajele de opinie şi pe lângă câştigarea primăriei ar urma să joace şi  rolul de locomotivă pentru lista de consilieri a USL. PSD şi PNL speră să obţină în jur de 30 de locuri din cele 55 ale viitorului Consiliu General.

Citiţi şi:

Oprescu ar putea candida din nou la Primăria Capitalei. Vezi aici ce partide politice îl "curtează"

Oprescu a solicitat ca zece locuri eligibile să fie ocupate de oameni propuşi de el. Acceptarea acestei variante i-ar permite lui Oprescu  să aibă marjă de manevră, pentru că USL nu va avea majoritate decât împreună cu oamenii primarului general.

Deocamdată, liderii USL studiază propunerile lui Oprescu. Pe de o parte, ei ar dori să îl aibă drept candidat, pe de altă parte solicitarea sa le creează cel puţin două probleme. Liderii USL ar trebui să reducă numărul candidaţilor din propriile partide pentru a îndeplini cererile lui Oprescu. În plus, perspectiva unui Sorin Oprescu care poate schimba oricând majoritatea nu le surâde liderilor USL.

„Obstacolele" Vanghelie şi Chiliman

Ideea sprijinirii lui Oprescu, vehiculată  de mai multă vreme în interiorul  USL, a trezit opoziţia şefilor organizaţiilor din Capitală ale celor două partide. Între timp, Marian Vanghelie a fost  debarcat din fruntea PSD Bucureşti şi nu este exclus ca omologul său de la PNL, Andrei Chiliman,  să îi împărtăşească soarta. „În septembrie sau octombrie USL îşi va lansa, oficial, candidaţii pe Capitală,  şi până atunci va fi lămurită şi situaţia din interiorul PNL Bucureşti. Şeful acestei organizaţii trebuie să susţină echipa de candidaţi. Dacă Andrei Chiliman nu o va susţine, Rareş Mănescu (preşedintele PNL sector 6  - n.r.) cu certitudine o va face", au afirmat sursele citate.  Deocamdată, liderii celor două partide au vorbit, oficial, de candidatura lui Sorin Oprescu, fără a intra în detaliile negocierilor. „Dacă Sorin Oprescu este candidatul cu şansele cele mai mari e foarte bine să fie el candidatul.

Ştiu că domnul Chiliman nu-i foarte fericit sau domnul Vanghelie nu e fericit", declara Ponta la finalul unei întâlniri cu Sorin Oprescu. De altfel, Ponta a afirmat, luni, în calitate de şef al PSD Bucureşti că nu va repeta situaţia din 2008, când social-democraţii au avut un candidat care nu a intrat nici măcar în turul II. Ponta a făcut, în acest fel, trimitere tocmai la un candidat  care, în acel moment, avea carnet de partid - Cristian Diaconescu.

„Ipoteza susţinerii lui Sorin Oprescu pentru un al doilea mandat de primar general de către USL nu este una exclusă, dar n-am afirmat niciodată că am discutat sau am hotărât acest lucru pentru că depinde de foarte mulţi factori", afirma, la rândul său, Crin Antonescu. Cei doi politicieni au mai colaborat în plan electoral: Crin Antonescu l-a susţinut pe Sorin Oprescu, în 2008,  în turul doi pentru Primăria Capitalei contra lui Vasile Blaga. Oprescu i-a întors serviciul apărând alături de Antonescu în campania acestuia pentru un colegiu din Bucureşti.

Cum s-a ajuns la varianta Oprescu

Negocierile cu actualul primar general au început în contextul în care USL nu a găsit, în propriile rânduri, un candidat care să aibă o cotă comparabilă cu acesta. Potrivit unui sondaj realizat de PSD în luna aprilie 2011, Sorin Oprescu ar fi fost cotat cu 63%, Cristian Popescu Piedone (PC) , primarul sectorului 4 cu 22%, iar Andrei Chiliman (PNL)  ar fi avut 13% . Pe de altă parte, şi Marian Vanghelie dorea să candideze din partea USL, dar Ponta a respins în permanenţă această variantă. Conform protocolului USL, candidatul la Primăria Capitalei este stabilit de liderii celor două partide, pe baza sondajelor de opinie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite