PDL a câştigat încă o bătălie în războiul din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Democrat-liberalii au redus ieri puterile PSD şi PNL în forul de conducere al Parlamentului, prin modificarea Regulamentului. Deciziile Biroului Permanent vor fi luate cu votul majorităţii membrilor prezenţi. PDL a obţinut şi schimbarea structurii unor comisii importante.

De mai bine de trei luni, lucrările Biroului Permanent erau blocate întrucât PSD şi PNL, care au majoritatea în conducerea Camerei, au boicotat şedinţele, în semn de protest faţă de fraudarea legii pensiilor de către preşedintele acestui for, Roberta Anastase.

Prin decizia de ieri, Puterea a reuşit să depăşească acest impas pentru că prezenţa liberalilor şi a social-democraţilor la discuţiile din BP nu mai este necesară. Înaintea votului final de ieri asupra modificării Regulamentului, Opoziţia a părăsit sala de şedinţe şi a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională hotărârea plenului.

Citiţi şi:

Udrea vrea la Primăria Capitalei

Până acum, deciziile erau luate în Biroul Permanent cu majoritatea membrilor, o cutumă parlamentară de care Opoziţia a profitat din plin pentru a pune beţe în roate iniţiativelor coaliţiei, cel mai recent caz fiind angajarea răspunderii Guvernului pe legea Educaţiei.

Strategia Puterii

Planurile PDL de a-şi asigura controlul punctelor-cheie din Camera Deputaţilor nu se rezumă la eliminarea cvorumului la şedinţele Biroului Permanent.

Parlamentarii Puterii au votat, ieri, o hotărâre prin care numărul membrilor Comisiei de muncă din Cameră creşte de la 22 la 31. Prin această modificare, PDL vrea să-şi asigure controlul Comisiei de muncă, unde în prezent Opoziţia are majoritatea. De altfel, liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a anunţat că noua compenenţă a comisiei va corespunde configuraţiei politice actuale, ceea ce presupune includerea UNPR în acest for.

Iniţiativa PDL de modificare a structurii Comisiei de muncă are o ţintă precisă: asigurarea unei majorităţi în vederea dezbaterii legii pensiilor venită de la Senat.

PDL consideră că, întrucât dezbaterea a pornit de la o cerere de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, comisia trebuie să se rezume la solicitarea şefului statului privind vârsta de pensionare. Democrat-liberalii vor să blocheze astfel tentativa Opoziţiei de a extinde discuţiile  asupra majorării punctului de pensie.

Aleşii Puterii vor să aplice regula „configuraţiei politice actuale" şi în privinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor sau a altor comisii. Strategia bazată pe ponderea deputaţilor plecaţi de la PSD şi PNL ar putea să nu dea roade, dacă astăzi Curtea Constituţională va respinge înfiinţarea grupului independeţilor.

 „Suntem într-un grav deficit de democraţie. De azi, Camera Deputaţilor poate să funcţioneze doar cu majoritatea, la fel ca Marea Adunare Naţională", a declarat social-democratul Bogdan Niculescu-Duvăz, membru al Comisiei pentru Regulament. Deputaţii PSD şi PNL au precizat că îşi vor continua boicotul din Parlament. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite