Cabinetul Boc V, de două ori mai rău decât Boc IV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

67% din români consideră că Guvernul funcţionează mai rău decât cel anterior. În 2010, procentul era de 34%, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru „Adevărul“. 87% din români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, faţă de 73,4% în ianuarie 2010.

Cristian Preda: Macovei l-ar putea înlocui pe Boc

UDMR: Nu este momentul să aibă loc o schimbare a premierului

În 2010, cei mai mulţi români, respectiv 44,9%, apreciau că performanţa Cabinetului Boc este aceeaşi cu cea a guvernului anterior. Doar 34% spuneau că este „mai rău", iar 11,2% credeau că este „mai bine". În 2011, situaţia s-a schimbat radical: 67,3% dintre români spun că prestaţia Executivului este „mai rea" decât cea a guvernului anterior, 22,7% la fel, şi doar 4,9% spun că este „mai bună". Schimbarea este la fel de dramatică şi la aprecierea direcţiei în care se îndreaptă România. Anul trecut, 73,4% din respondenţi afirmau că direcţia este greşită, iar 21,3% că ar fi bună. În ianuarie 2011, procentul celor care cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită este de 87%, iar ipoteza direcţiei bune mai este sprijinită doar de 9,7% din români.

Satisfacţie scăzută faţă de nivelul de trai

De altfel, majoritatea românilor spun că le merge din ce în ce mai rău de la an la an. În 2010, 17,5% din români catalogau situaţia economică drept „mult mai proastă" decât în anul anterior, 39,6% susţineau că este „ceva mai proastă", 37%  „la fel", 4,7% „ceva mai bună", iar 0,4% credeau că este „mult mai bună". În 2011, numărul celor convinşi că situaţia economică este „mult mai proastă" a crescut la 26,8%, 36,% susţin că este „ceva mai proastă", 30,2% - „la fel", 5,5% - „ceva mai bună" iar 0,5% „mult mai bună".



Explicaţiile declinului

Datele apar într-un sondaj realizat de IMAS pentru ziarul „Adevărul", în perioada 7-15 ianuarie 2011, pe un eşantion de 1.040 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3%.  Datele pentru anul trecut au fost strânse între 8 şi 14 ianuarie 2010, pe un eşantion identic şi cu o marjă de eroare similară.

Deprecierea semnificativă a Cabinetului Boc în ultimul an vine în contextul unor măsuri guvernamentale de austeritate care au lovit diferite categorii sociale şi profesionale, fără a fi însoţite de o relansare economică. Şi asta în ciuda declaraţiilor repetate ale oficialilor, care anunţau ieşirea din recesiune. Dacă în 2009, Cabinetul Boc, format atunci din PDL şi PSD, a amânat orice măsură nepopulară din cauza costurilor electorale pe care le-ar fi avut înaintea alegerilor prezidenţiale, în 2010, Guvernul PDL-UDMR-UNPR, constrâns şi de acordul cu FMI, a decis tăierea cu 25% a  salariilor pentru personalul bugetar, dar şi eliminarea mai multor sporuri şi introducerea unor noi impozite şi taxe. Pensionarii au scăpat de reducerea veniturilor cu 15% printr-o decizie a Curţii Constituţionale.

În schimb, ei au fost afectaţi, ca şi celelalte categorii, de majorarea TVA de la 19% la 24%. La finalul anului trecut, guvernul condus de Emil Boc a mai luat o măsură nepopulară, reducând indemnizaţiile pentru concediul maternal.

Boc anunţă peste două săptămâni dacă va mai candida

Premierul Emil Boc a susţinut ieri că va lua o decizie privind candidatura la şefia PDL pentru un nou mandat după Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al partidului, programat la 5 martie. Anunţul a venit după seria de întâlniri pe care preşedintele Traian Băsescu le-a avut cu parlamentarii PDL şi cu liderii din teritoriu, în care a susţinut necesitatea înlocuirii lui Emil Boc cu un premier tehnocrat. Discuţiile ar urma să fie reluate după Congresul UDMR, programat pentru 26-27 februarie.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite