Anorexia e apărată de designeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII: REUTERS; GULIVER/GETTY IMAGES  Un manechin cu siluetă filiformă, la Săptămâna Modei de la New York
FOTOGRAFII: REUTERS; GULIVER/GETTY IMAGES Un manechin cu siluetă filiformă, la Săptămâna Modei de la New York

La prezentările de modă, modelele încă sunt doar piele şi os, în ciuda campaniilor antianorexie lansate de diverse asociaţii şi reviste.

Acum 20 de ani, un manechin cântărea, în medie, cu 8% mai puţin decât o femeie obişnuită. În prezent, modelele au o greutate cu 23% mai mică decât femeile cărora li se adresează colecţiile pe care acestea le prezintă, arată statisticile.

Cu toate acestea, Karl Lagerfeld a declarat recent, într-un interviu, că „manechinele sunt slabe, dar nu atât de slabe". Întrebat de jurnalista Cathy Newman (Channel 4, Marea Britanie) dacă se simte în vreun fel responsabil pentru sănătatea modelelor cu care lucrează, Lagerfeld a răspuns răspicat: „Nu cred că un astfel de dialog ar funcţiona în modă. Aş putea să vă spun tot felul de poveşti de moralitate, dar moda şi realitatea sunt două lucruri total diferite!".

A slăbit 40 de kilograme pentru modă

Lagerfeld este cunoscut în lumea modei ca fiind unul dintre designerii care spun exact ceea ce gândesc, aproape fără nicio formă de autocenzură. De altfel, el şi-a făcut cunoscută părerea despre femeile plinuţe cu ceva timp în urmă, când a declarat în presă că Adele, cântăreaţa britanică, este mult prea grasă.

În opinia lui, „problema excesului ponderal este mult mai mare şi mai periculoasă decât cea a anorexiei. Mai puţin de 1% din fete sunt anorexice, dar peste 30% din ele sunt supraponderale, în Franţa cel puţin", spune el. Moda este cea mai bună motivaţie să ţii o cură de slăbire, considera Lagerfeld cu câţiva ani în urmă, când a slăbit 40 de kilograme în 13 luni.

„Pe 1 noiembrie 2000 m-am hotărât că nu mai eram fericit cu fizicul meu. Voiam să port hainele create de Hedi Slimane (n. r. - care a lucrat pentru Dior Homme şi acum este noul designer al casei Saint Laurent Paris) şi nu puteam, fiindcă erau croite pentru siluete foarte suple." Aşa îşi motiva designerul german în 2004 reducerea ponderală dramatică.

Karl Lagerfeld, înainte de a slăbi, în 1993...

  

Karl Lagerfeld înainte să slăbească, în 1993

Şi după ce a slăbit, în 2012

Karl Lagerfeld după ce a slăbit 40 de kg, în 2012

Ce fac modelele ca să se menţină

Deşi Lagerfeld consideră că manechinele nu sunt prea slabe şi că nu ar trebui să ne facem griji pentru problemele lor de sănătate, modelul rus Kira Dihtiar a făcut recent o declaraţie care îl contrazice. Înainte de Săptămâna Modei de la New York (6-13 septembrie), Kira a dezvăluit pentru Fox News la ce metode extreme apelează manechinele pentru a slăbi suficient de mult încât să fie acceptate de casele de modă.

„Cel mai frecvent, pentru a slăbi rapid, modelele fumează pachete întregi de ţigări într-o singură zi, fac clisme zilnice şi iau laxative, pilule de slăbit periculoase sau amfetamine", spune modelul rus. Dar există şi situaţii în care mănâncă vată sau apelează la hipnoză pentru a scădea în greutate. Nici nu este de mirare că tinerele manechine sunt nevoite să recurgă la metode rapide de slăbit, din moment ce casele de modă le cer ca, la o înălţime medie de 173 de centimetri, să nu cântărească mai mult de 45 de kilograme. De altfel, Kira însăşi este foarte slabă şi a recunoscut că doar designerul Elie Tahari a refuzat-o ca model din cauza siluetei nesănătoase la această ediţie a Săptămânii Modei de la New York.

Kira Dihtiar

„Am auzit că unele agenţii de publicitate îşi încurajează manechinele să se drogheze cu speed (n. r. - metamfetamină) sau cu cocaină, fiindcă astfel şi-ar accelera metabolismul şi şi-ar reduce apetitul. În plus, devin tot mai populare o sumedenie de injecţii cu hormoni despre care se spune că ar stimula arderile în organism", relatează Kira Dihtiar.

„Vogue", campanie antianorexie

Coperta revistei Vogue

În luna mai a acestui an, ediţiile revistei „Vogue" din toată lumea au lansat o campanie împotriva modelelor anorexice. Mai exact, redactorii-şefi ai tuturor ediţiilor „Vogue" au decis să nu mai permită publicarea fotografiilor reprezentând modele cu vârste mai mici de 16 ani şi cu o siluetă nesănătoasă.

De asemenea, ei le-au cerut designerilor să nu mai trimită haine cu măsuri foarte mici (32-34) pentru pictoriale, care limitează numărul de femei care le pot îmbrăca şi, în acelaşi timp, încurajează folosirea manechinelor prea slabe.

Iniţiativa pentru Sănătate

„«Vogue» are oportunitatea unică de a se implica în probleme relevante ale societăţii moderne şi de a încerca să schimbe mentalităţi", spunea Alexandra Shulman, redactorul-şef al ediţiei „Vogue" din Marea Britanie, la lansarea Iniţiativei pentru Sănătate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite