VIDEO Unele dintre cele mai vechi texte biblice, manuscrisele de la Marea Moartă, sunt disponibile online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Israelului din Ierusalim a decis ca manuscrisele de la Marea Moartă, care sunt de o importanţă mare pentru că ele constituie fundamentele moştenirii monoteiste mondiale, să fie disponibile online de luni.

Manuscrisele datează de pe vremea celui de-Al Doilea Templu Evreiesc, adică de aproximativ 2.000 de ani, iar utilizatorii vor putea vedea aceste documente la un nivel de precizie a detaliilor fără precedent, anunţă AFP. Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Google, iar costurile s-ar ridica la 2,5 milioane de euro. „Detalii care nu pot fi văzute cu ochiul liber pot fi mărite până la 1.200 de megapixeli, adică o rezoluţie de 200 de ori mai mare decât cea a unui aparat foto obişnuit", anunţă un comunicat emis de conducerea muzeului.

MANUSCRISELE POT FI VĂZUTE AICI

Documentele au fost descoperite între anii 1947 şi 1956, într-o peşteră de la ţărmul Mării Moarte, iar în acest moment doar 5 din cele 900 de manuscrise, papirusuri şi pergamente sunt disponibile pe internet. Manuscrisele sunt considerate unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice, fiind redactate în ebraică, aramaică şi greacă. Cel mai vechi dintre documente datează din secolul al III-lea, iar cel mai nou din anul 70 e.n., atunci când romanii au început distrugerea celui de-Al Doilea Templu Evreiesc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite