Topul liderilor care au salvat Europa de la colapsul economic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece Europa are nevoie mai mult ca niciodată de un lider care să salveze continentul de la un dezastru economic, jurnaliştii de la Business Insider au realizat un top al conducătorilor care au reuşit de-a lungul timpului să evite crizele economice.

Împăratul Diocleţian

Gaius Aurelius Valerius Diocletianus a domnit în Roma înaintea erei noastre şi s-a confruntat cu criza secolului al treilea. Din cauza instabilităţii din imperiul Roman, cheltuielile militare erau prea mari, iar dezastrul economic era iminent. Diocleţian a rezolvat însă acest lucru şi a reformat sistemul fiscal prin crearea unui registru al taxelor plătite şi îmbunătăţirea calităţii monedelor.

Regele Henry al VII-lea din Anglia

Britanicul a domnit la sfârşitul anilor 1400 şi începutul anilor 1500, având probleme cu disoluţia sistemului feudal şi cu trezoreria ţării, care era aproape goală. Henry a luat atunci decizia de a separa veniturile statului de cele ale casei regale şi a emis o monedă nouă. Mai mult, el a standardizat greutatea monedelor şi a reglementat salariile şi preţurile.

image

Otto Von Bismarck

Germanul a fost conte şi principe şi a rămas o figură dominantă în afacerile mondiale. El a fost prim-ministru al Prusiei şi cancelar al Confederaţiei Germane de Nord, fiind poreclit „Cancelarul de fier“, deoarece a conceput o „politică realistă“, care să se potrivească perfect cu cerinţele unei Germanii unificate. A făcut faţă unei crize economice globale, ajustând tarifele comerciale şi introducând politici de asistenţă socială care garantau pensii şi asigurări de şomaj.

Napoleon al III-lea

A fost conducătorul Franţei la mijlocul anilor 1800, atunci când statele din Europa se aflau în procesul de industrializare rapidă. Franţa a trebuit să ţină pasul cu restul ţărilor, iar Napoleon al III-lea a relocat fabricile în jurul forţei de muncă potenţiale, a transmutat muncitorii în zonele industrializate şi a liberalizat comerţul.

Robert Peel

A fost un Sir care a condus guvernul britanic în mai multe perioade. Peel a preluat pentru prima dată conducerea în mijlocul unei recesiuni, când trezoreria statului avea un deficit de 7,5 milioane de lire, iar încrederea în sistemul financiar era la cote minime. El a luat mai multe măsuri, printre acestea fiind reintroducerea impozitului pe venit şi liberalizarea comerţului, însă cea mai importantă a fost abrogarea unei legi care interzicea importul de grâu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite