Modificarea sistemului Timpului Universal, amânată pe termen nelimitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce SUA, Franţa şi Japonia au cerut modificarea Timpului Universal, stabilit în urmă cu 40 de ani pentru sincronizarea orei atomice cu ora solară, Adunarea Radiocomunicaţiilor, întrunită la geneva, a anunţat că schimbarea se amână pe termen delimitat, deoarece nu s-a ajuns la un consens.

Ţările care s-au opus acestei modificări au fost Marea Britanie, Canada, Germania şi China, anunţă Agerpres. „Dosarul va fi retransmis grupului de lucru pentru clarificarea anumitor întrebări puse de mai multe state membre", a spus Alan Jamieson, preşedintele Adunării.

Sistemul temporar a fost definit odată cu adoptarea Timpului Universal Coordonat (TUC), care reprezintă ora dată de ceasurile atomice, faţă de care se adaugă ori scade din când în când câte o secundă denumită „secunda intercalată“, pentru ca ora atomică să rămână coordonată cu ora solară.

Începând din anul 1972, 24 de secunde intercalate au fost adăugate la TUC, pentru eliminarea decalajului între ora atomică, întotdeauna regulată, şi ora terestră, care poate varia în funcţie de elemente precum mareele sau cutremurele.

Eliminarea secundei intercalate ar simplifica munca informaticienilor, însă ar duce la o "distorsiune de 15 secunde la fiecare 100 de ani" între ora atomică şi ora solară.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite