Cum explică specialiştii moartea prin autocombustie sau de ce iau foc oamenii din senin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazurile de moarte prin combustie spontană sunt foarte rare şi stranii, iar mulţi doctori refuză să folosească acest termen, deoarece afirmă că nu există o explicaţie adecvată.

Cel mai recent caz de moarte prin autocombustie a avut loc la sfârşitul anului trecut, în Irlanda, când un bărbat în vârstă de 76 de ani a fost găsit ars în locuinţa sa. Cauza decesului său le-a dat bătăi de cap anchetatorilor, care au anunţat abia săptămâna trecută că irlandezul a murit în urma arderii spontane.

Oamenii de ştiinţă afirmă că persoanele care mor prin autocombustie se aprind dintr-o dată, fără a intrat în contact cu o sursă de foc exterioară, şi arde fără a afecta obiectele din jur. Cazurile de autocombustie sunt cunoscute încă din anul 1673, iar caracteristicile acestui fenomen au inclus combustia spontană în categoria fenomenelor paranormale.

De când a fost descoperit acest fenoment au avut loc doar câteva sute de cazuri, primul care a vorbit despre autocombustie fiind francezul Jonas Dupont, care a publicat o colecţie de astfel de întâmplări, intitulată „De Incendiis Corporis Humani Spontaneis".

Mai mulţi oameni de ştiinţă au încercat să explice acest fenomen, dar teoriile nu au rezistat în urma contestărilor. Iniţial, s-a zvonit că multe dintre victime erau alcoolice, dar experimentele au arătat că până şi atunci când este îmbibată în alcool, carnea arde doar la temperaturi foarte ridicate, care ar duce la incendii de amploare. O altă variantă a experţilor a făcut referire la grăsimile inflamabile din interiorul organismului, multe dintre victimele care au murit prin autocombustie fiind supraponderale. Dar şi această teorie a picat, deoarece au murit şi multe persoane atletice.

Alţi specialişti au dat vina pe electricitatea statică, din cauza căreia s-ar fi aprins hainele, dar nici această variantă nu a rezistat prea mult, deoarece  arderea în cazul moarţii prin combustie spontană vine din interior. Cea mai bizară teorie pe care au dat-o experţii este că la baza autocombustiei ar sta furia şi stresul, care ar mistui pe dinăuntru individul în cauză, transformând corpul în cenuşă. Mulţi au spus că focul misterios este o pedeapsă divină.

Unii cercetători însă spun că decesele se produc din cauza alcoolului sau a unor boli care duc la pierderea cunoştinţei. Profesorul David Gee, şeful Departamentului de Medicină Legală al Universităţii din Leeds a afirmat că hainele acestor persoane se aprind de la o ţigară sau lumânare, iar flăcările sunt întreţinute de grăsimea din organism. Mai mult, televiziunea BBC a făcut în trecut un experiment, demonstrând că un porc stropit cu o cantitate mică de petrol şi căruia i s-a dat foc a ars timp de şapte ore la o temperatură constantă şi s-a făcut scrum, mobilierul din jur nefiind afectat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite