VIDEO Numărul din închisoare al lui Nelson Mandela va fi folosit într-o linie vestimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, câştigător al premiului Nobel pentru Pace
Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, câştigător al premiului Nobel pentru Pace

Nelson Mandela, primul preşedinte al Africii de Sud ales prin vot universal care a petrecut, însă, 27 de ani în spatele gratiilor, lansează un nou trend în modă. Numărul 46664, purtat ca deţinut din închisoarea Robben Island din Africa de Sud, va fi folosit într-o linie vestimentară.

Succesiunea de cifre 46664, folosită pentru a-l identifica pe Mandela din 1964 când a fost condamnat la închisoare, va fi noul brand al unei linii de vestimentaţie. Hainele vor purta şi o imagine cu mâna eroului din lupta împotriva sistemului rasist apartheid, impus de guvernele minorităţii albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX.

În trecut, fostul preşedinte al ţării şi câştigătorul premiului Nobel pentru pace a condamnat folosirea numelui său în scopuri comerciale. Ultima iniţiativă care implică numărul 46664 a primit, însă, aprobarea Fundaţiei Nelson Mandela care protejează moştenirea lăsată de singurul şef de stat al Africii de Sud ales prin vot universal.

"Am stabilit că trebuie să producem un brand revelant în modă şi competitiv la nivel global", a declarat Wayne Bebb, directorul Brand ID, divizia companiei sud-africane de producţie vestimentară, Seardel.

Pentru unii va fi greu să asocieze moda cu imaginea celui mai mare erou al eliberării din lume, dar poate chiar acesta este şi scopul, scrie CNN. "Pentru a ajunge la generaţiile tinere trebuie să foloseşti metode şi tehnici pe care ei le înţeleg", a declarat Achmat Dangor, directorul executiv al Fundaţiei Nelson Mandela.

Dangor a precizat că, zilnic, organizaţia refuză aproximativ 20 de cereri de asociere cu imaginea lui Mandela. Nici linia de vestimentaţie nu va folosi chipul lui, ci doar numărul pe care l-a purtat pe parcursul celor 27 de ani de încarcerare. Reprezentanţii fundaţiei au precizat, totodată, că între 7% şi 9% din câştiguri vor fi donaţi în scopuri caritabile.

image

Potrivit CNN, o cămasă cu numărul 46664 va costa aproximativ 100 de dolari, motiv pentru care mulţi actori din industria textilă a Africii de Sud se întreabă cine îşi va permite să plătească atâţia bani, în contextul unui nivel de trai foarte redus.

Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viaţă, în 1964, pentru patru acuzaţii de sabotaj, aduse asupra lui din cauza acţiunile sale de nesupunere civice, inspirate de modelul lui Mahatma Gandhi. El a fost, însă, eliberat după 27 de ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite