VIDEO The New York Times: Povestea de success a unui tânăr autist, într-o lume a adulților

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Justin Canha, un tânăr autist, cu o poveste impresionantă (Captură video: www.nytimes.com)
Justin Canha, un tânăr autist, cu o poveste impresionantă (Captură video: www.nytimes.com)

Autismul este o boală despre care fiecare dintre noi a auzit. Persoanele care sunt diagnosticate cu această boală au de cele mai multe ori o poveste tristă. De data aceasta, New York Times prezintă povestea de succes a unui tânăr autist extrem de talentat. Este expert în benzi desenate, a avut chiar și o galerie proprie, face niște prăjituri delicioase, merge la petreceri și vrea să aibă propriul său apartament, în care să locuia

Justin Canha, este un tânăr licean care suferă de autism, dar care a avut parte de ceva mai mult noroc față alți tineri cu aceeași problemă. El face parte dintr-o generatie de tineri care au beneficiat de terapii noi, iar acum se pot descurca foarte bine singuri. Ei învață acest lucru la un centru de „tranziție".

image

Autismul este o tulburare a creierului care afectează abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur. Autismul afectează modul in care copilul percepe și înțelege tot ceea ce se întâmplă în jurul lui. Ei vorbesc mult mai greu, evită să te privească în ochi atunci când cineva le vorbește, dând senzația că nu aud ce li se spune.

Justin a vorbit cu mare dificultate până la vârsta de zece ani. Uneori, vorbește de unul singur în public, are momente când izbucnește și este foarte nervos, evită contactul visual cu ceilalți și rareori vorbește despre altceva decât subiectul său prefecrat animațiile. Are însă un simț al umorului foarte dezvoltat. Profesorii, terapeuții, rudele, cu toții îl îndrăgesc. Cu toate acestea, la 20 de ani, Justin nu are niciun prieten adevărat. Cei mai buni prieteni ai săi sunt personajele din desenele animate, cărora le dă viață cu mare ușurință pe planșele cu benzi desenate.

În America, unul din 100 de copii sunt afectați de autism

Justin, alături de alți tineri participă la un program dedicate studenților din învățământul special, de "trecere la maturitate", care se desfășoară la liceul Montclair din New Jersey.

În ce constă acest program de tranziție?

Scopul acestui program este de a-i ajuta pe tineri, ca la terminarea liceului să fie capabili să se descurce singuri, să nu mai depindă de părinții lor și să aibă propriul job, să își facă relații la locul de muncă și să aibă o viață socială activă.

Mai întâi, Justin a învățat să interacționeze cu vecinii săi, să se obișnuiască cu ei, să fie acceptat în comunitate. Apoi, a lucrat chiar la o grădiniță, unde îi învăța pe copii să deseneze. A învățat cum trebuie să răspundă la telefon și să circule singur cu autobuzul. Sunt lucruri obișnuite pentru noi, dar care, pentru Justin sunt extrem de importante.

Autismul nu l-a împiedicat să își materializeze visul: benzile desenate

image

Justin visează să fie grafician. "Oamenii adoră să le desenez personajele din Disney" spune încântat Justin. El are un caiet în care "păstrează" toate personajele. El are un întreg portofoliu de benzi desenate și schițe lucrate în cărbune. O parte din ele au fost vândute într-o galerie din Chelsea. El a urmat și niște cursuri de specialite și a participat chiar la un interviu pentru un studio de animații.
"Acest program de tranziție îl va ajuta pe Justin să fei independent, să se descurce fără ajutorul părinților lui", a declarat Kate Stanton-Paule, coordonator al acestui program de tranziție.
După aproape un an de când a început acest program, Justin se descurcă de unul singur din ce în ce mai bine. De exemplu, acum își poate face cumpărăturile singur.

Planuri de viitor: un apartament și poate o iubită

image

Justin și părinții lui vor ca fiul lor să se mute singur într-un apartament în următorii patru ani. El și-a creionat chiar propriul apartament. Știe de pe acum cum va arată casa sa. Nu vrea însă, să se căsătorească. "Să fii căsătorit, e prea complicat", crede Justin. El spune totuși, că la un moment dat va vrea să aibă și o iubită.

Pentru asta însă, va trebui să învețe mai bine să își administreze banii, să își programeze mai bine timpul, să fie mai organizat. Părinții săi sunt foarte încrezători, au multă încredere în el și îl încurajează foarte mult. Ei au făcut un experiment. Într-un weekend, Justin a fost lăsat singur acasă, tocmai pentru a vedea cum se descurcă. Justin nu a fost prea încântat de acest lucru, dar trebuia să demonstreze că se poate descurca singur. În tot acest timp a desenat, bineînțeles, a cântat, ba mai mult, a participat chiar și la o petrecere.

Prăjiturile, o altă pasiune care îl face fericit pe Justin

image

Justin nu este talentat doar la desen. Pe lângă acest lucru, gătește foarte bine, dar nu orice. Timp de câteva ore pe zi, Justin lucrează într-o cofetărie. El face niște prăjituri delicioase și adoră să le orneze.

Astăzi, în SUA doar 10% din adulții care suferă de autism au un loc de muncă

Justin are toate șansele să se numere printer cei care au un job și se pot susține singuri, inclusive financiar. Efortul său susținut, dar și cel al părinților lui, nenumăratele terapii l-au ajutat pe Justin să își pună în valoare toate aptitudinile, să aibă o viață socială activă, să nu se izoleze și poate într-o zi își va transforma visul în realitate și va deveni un foarte bun grafician.

Vezi VIDEO - The New York Times - aici

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite