Reacția specialiștilor români la noile schimbări de pe Facebook: Când ai la dispoziție 750 de milioane de “cobai” îți permiți luxul să experimentezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile schimbări introduse de dezvoltatori pe pagina de Facebook au stârnit reacții și în rândul specialiștilor. Dacă în cazul utilizatorilor, reacțiile sunt în general negative, specialiștii sunt mai deschiși la noile modificări. Câțiva dintre ei și-au spus punctul de vedere în exclusivitate pentru adevarul.ro.

Noile schimbări introduse de dezvoltatori pe pagina de Facebook au stârnit reacții și în rândul specialiștilor. Dacă în cazul utilizatorilor, reacțiile sunt în general negative, specialiștii sunt mai deschiși la noile modificări.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a decis să facă mai multe schimbări, pentru a nu pierde supremaţia din domeniul reţelelor sociale, odată cu lansarea oficială a Google+, care a avut loc miercuri.

În țara noastră, specialiștii spun că noile modificări vor face ca Facebook să fie mai ușor de utilizat, în ciuda primelor reacții negative venite din partea utilizatorilor.

Dragoş Stanca, director al Diviziei New Media a grupului Realitatea-Caţavencu, crede că aceste schimbări nu se vor opri aici, având în vedere că Facebook are 750 de milioane de utilizatori, pe care el îi numește "cobai".

Dragoș Stanca

"Când ai la dispoziție peste 750 de milioane de cobai, captivi si extrem de activi și responsivi poți să îți permiți luxul să experimentezi lucruri noi, să introduci funcționalități, să elimini altele până când definești produsul ideal", este de părere Dragoș Stanca.

Dezvoltatorii celei mai mari rețele de socializare nu se vor opri aici.

"Ritmul schimbărilor în Facebook e mai accentuat acum și datorită lansării Google+, însă sunt convins că există zeci de alte up-gradări ale platformei încă nelansate, în curs de testare, a declarat Dragoș Stanca.

Este posibil ca utilizatorii să renunțe la Facebook și să treacă pe Google+?

Specialiștii răspund:

Probabil că e un risc asumat de cei de la Facebook, să piarda un număr de utilizatori pe termen scurt și să castige mai multi pe termen lung, crede Dragoș Stanca.

Cristian China Birta

Consultantul în social media, Cristian China compară rețelele sociale cu berea:

"Rețelele sociale șunt ca și berea. Nu poți să bei numai o anumită bere, ci încerci mai multe, dar una rămâne de suflet".

Ce cred specialiștii despre noile modificări

Se pare că aceste schimbări sunt bine venite. Cristian China, blogger și consultant social media explică de ce: Facebookul va fi mult mai ușor de utilizat. E ca o femeie cu care te-ai obișnuit. Când nu te mai surprinde vrei alta.

Cu toții cred că este normal ca utilizatorii să fie nemulțumiți la început, însă pe nmăsură ce se vor obișnui cu noua interfață le va plăcea și mai mult decât acum.

Hanibal Dumitrașcu

"E vorba de un automatism, un act reflex dobândit, iar în momentul în care se schimbă schema logică a lucrurilor, reacția este negativă", a explicat pentru adevarul.ro, sociologul Hanibal Dumitrașcu. Acesta consideră că pentru utilizatorii obișnuiți, dependenți de Facebook, noile schimbări nu îi va influența în nici într-un fel, pentru că ei sunt ca niște "narcotici care trebuie să își ia priza".

Pe piaţa reţelelor sociale, gigantul Facebook nu a fost ameninţat în cei şapte ani de existenţă de niciun alt competitor, dimpotrivă. De la an la an, gigantul american a înregistrat creșteri spectaculoase. Anul acesta, Google a început să vină puternic din spate, după ce, în luna iunie, a lansat platforma care promitea să revoluţioneze conceptul de reţea socială. În numai trei luni de teste, în care puteai deveni membru doar cu invitaţie, Google+ a adunat 25 de milioane de utilizatori. Cifra pare mică în comparaţie cu cei 750 de milioane de „prieteni" înscrişi pe Facebook, dar reprezintă cea mai mare creştere a unei reţele sociale din ultimii şapte ani.

"Probabil că Google+ își doreste sa devina un Facebook premium si sa isi accentueze factorul de coolness in incercare de a repeta fenomene tip Hi5-Facebook, cu migratia aferenta",
"Cred că principalul avantaj Google+ e ;i principalul dezavantaj: anume faptul că nu e încă "înghesuială" acolo. Nu poți fii premium și să mulțumesti "masele" fără a face anumite compromisuri", a declarat Dragoș Stanca.

Rămâne de văzut cine va ieși învingător în lupta dintre Facebok și Google+.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite