IPOTEZĂ ULUITOARE O planetă gigant a fost respinsă în afara sistemului solar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În sistemul nostru solar ar fi existat o a cincea planetă "gazoasă" (Foto: news.discovery.com)
În sistemul nostru solar ar fi existat o a cincea planetă "gazoasă" (Foto: news.discovery.com)

Astronomii americani susțin tot mai mult ipoteza, conform căreia, o planetă gigant ar fi fost respinsă în afara sistemului solar acum patru milioane de ani în urmă.

Planeta gigant, numită de cercetători "A cincea planetă" a sistemului nostru solar este o planetă ipotetică.

planeta A Cincea

Deși, cu toții ştim că Jupiter ocupă de fapt locul cinci, însă denumirea se referă la o nouă planetă care sa ocupe această poziţie, între Marte şi Jupiter.

Un nou set de simulări pe computer, realizate de David Nesvorny de la Institutul de Cercetare Southwest din Colorado, SUA, conduce la ideea că în sistemul nostru solar ar fi existat si o a cincea planeta "gazoasă"! În timp, aceasta s-ar fi îndepartat, până a ieșit cu totul din sistemul solar!

Această nouă membră-gigant a sistemului solar a mai avut două variante.

Prima ipoteză a fost a aşa-numitei planete Phaeton, ce ar fi orbitat Soarele în zona în care se află astăzi centura de asteroizi. Descoperirea i-a aparținut lui Ceres și a fost considerată ca fiind găsirea planetei lipsă. Mai târziu însă, au urmat alte descoperiri în zonă: Pallas, Juno, Vesta. Astfel ipoteza s-a modificat: nu se mai căuta întregul, ci numai niște fragmente din ce ar fi fost cândva o planetă. Cauzele acestui dezastru ar fi fost gravitaţia prea puternică a lui Jupiter sau o catastrofă internă.

Teoriile actuale, care iau în calcul şi observaţiile asupra altor sisteme stelare, spun că mai degrabă centura de asteroizi este rezultatul resturilor rămase de pe urma discului protoplanetar. Aceste resturi au fost împiedicate să se adune laolaltă, datorită influenţelor gravitaţionale puternice din vecinătatea lui Jupiter.

A doua ipoteză a planetei dintre Marte şi Jupiter a fost susținută în 2002 de doi astronomi, după ce au făcut mai simulări pe calculator. Numită simplu "Planeta V", ar fi trebuit să dispară în timpul evenimentului numit "Late Heavy Bombardament", în urmă cu 4 miliarde de ani. Planeta V, împinsă de "vecinele" sale, intră în centura de asteroizi aruncă resturi spre Sistemul Solar interior, după care sfârşeşte înghiţită de Soare, explicau atunci cei doi cercetărori.

Alte planete, descoperite dincolo de sistemul solar

Din anul 1995, încoace au fost descoperite mai multe planete în afara Sistemului Solar. Acestea se află la la distanțe uriașe față de Pământ, de ordinul anilor-lumină. În iunie 2008, se cunoșteau mai mult de 300 astfel de planete, numite "planete extrasolare" sau "exoplanete". În februarie 2010, astronomii au descoperit peste 400 de planete. În galaxia noastră, Caleea Lactee, astronomii apreciază numărul total al planetelor extrasolare ca fiind de ordinul miliardelor.

sistem solar
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite