PERICOL Cel mai toxic aparat căzut vreodată pe Pământ va provoca o adevărată catastrofă! Vezi cât timp mai avem la dispoziţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căderea unei sonde interplanetare ruse, care a eşuat în zborul spre Marte, ar putea avea cele mai grave consecinţe în istoria accidentelor spaţiale de până acum, a anunţat un fost angajat al NASA, citat de AP.

În cazul în care experţii Agenţiei Spaţiale Ruse Roskosmos nu vor reuşi să restabilească controlul asupra sondei şi aceasta va ieşi de pe orbită, Phobos-Grunt va fi cel mai periculos dintre toate aparatele spaţiale care au căzut vreodată pe Terra, a avertizat ieri expertul american James Oberg. El a mai spus că la bordul sondei se află câteva tone de combustibil extrem de toxic.

Cele şapte tone de tetraoxid de azot şi hidrazină de la bordul sondei sunt extrem de periculoase, transformând această sondă în cel mai toxic aparat căzut vreodată pe Terra, informează Agerpres.

Şansele de salvare a primei sonde interplanetare, lansată de Rusia acum 15 ani, scad oră de oră. În noaptea de joi spre vineri, au fost înteprinse mai multe tentative de a obţine date telemetrice ale aparatului. Din păcate, toate au eşuat. Şansele de a salva sonda sunt foarte, foarte reduse, conform unei surse din cadrul sectorul spaţial rus citată de AFP.

Phobos-Grunt ar putea cădea pe Pământ în jurul datei de 26 noiembrie, potrivit sistemului american de supraveghere a spaţiului cosmic, din subordinea Comandamentului Strategic al Pentagonului.

Vezi cum arată această sondă în următorul material VIDEO

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite