CE SE VA ÎNTÂMPLA ÎN URMĂTORUL SECOL Oprirea îmbătrânirii, chip-urile incorporate în WC, internet în lentilele de contact

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fizicianul Michio Kaku
Fizicianul Michio Kaku

Renumitul fizician, Michio Kaku a făcut câteva previziuni privind viaţa noastră, până în anul 2100, în cea mai recentă lucrare a sa, „Fizica viitorului", informează CNN.

Cum se va schimba medicina în viitor?

„Vom merge la doctor de câteva ori pe zi - ca atunci când mergem la toaletă. Diagnosticarea bolilor va fi revoluţionată. Să luăm ca exemplu cancerul pancreatic. Oamenii de ştiinţă au descoperit că este o boală ce se dezvoltă în 20 de ani în corp, însă îl simţim abia în ultima parte a acestora. În viitor, chip-urile incorporate în vasele de toaletă vor detecta proteinele ce se găsesc în celulele canceroase cu mai bine de un deceniu înainte să se formeze vreo tumoare. De fapt, acest cuvânt - tumoare - va dispărea din vocabular. Nanoparticulele vor putea ucide celulele canceroase una câte una“, susţine Kaku, citat de LA Times.

Stoparea procesului de îmbătrânire

Futurologul Michio Kaku crede că, biotehnologia ne va putea permite să stopăm sau chiar să inversăm procesul de îmbătrânire. Dacă acum ştim că îmbătrânirea reprezintă acumularea unor erori la nivel molecular, genetic şi celular, în viitor s-ar putea crea mecanisme de corectare a erorilor, care ar putea inversa procesul de îmbătrânire. Michio Kaku spune că nepoţii noştri când vor avea 30 de ani vor putea să se oprească la această vârstă, pentru mai multe decenii, dacă îşi vor dori acest lucru.

Computerele vor fi bazate pe AND sau pe proteine

„Graţie legii lui Moore, care postulează că puterea computaţională se dublează la fiecare 18 luni, avem parte de computere din ce în ce mai puternice. Totuşi, siliciul nu poate continua acest progres la nesfârşit - când pe un chip mai mic decât o unghie sunt înghesuiţi foarte mulţi tranzistori, acesta se încinge atât de tare încât se topeşte. Pentru a continua acest ritm al dezvoltării, de care economia depinde, fizicienii încearcă să creeze era post-siliciu. Aceasta va cuprinde computere atomice, computere cuantice, computere bazate pe ADN, computere bazate pe proteine“, explică Kaku, citat de LA Times.

Internetul va fi în fiecare obiect

Acest lucru va fi posibil graţie nanotehnologiei. „Cercetarea în domeniul computerelor şi al nanotehnologiei avansează cu o asemenea viteză încât chip-urile vor ajunge să coste 1 cent, mai puţin decât ambalajul unei gume de mestecat. Astfel, fiecare obiect va fi conectat la Internet, inclusiv lentilele de contact. Când vom clipi, vom fi conectaţi la internet. Atunci când vom întâlni o persoană necunoscută, îi vom putea accesa imediat biografia pe Internet. Dacă va vorbi altă limbă, spusele sale vor fi instant subtitrate“, prezice Kaku.

Roboţii inteligenţi

În următoarele decenii, progresele vor fi de mare amploare. Roboţii vor deveni la fel de deştepti ca un şoarece, apoi ca un câine sau o pisică şi în cele din urmă ca o maimuţă. Nu se ştie când va ajunge un robot la nivelul inteligenţei umane, dar este posibil ca acest lucru să se întâmple spre sfârşitul secolului al XXI-lea. Fizicianul Michio Kaku este de părere că industria robotică ar putea deveni mai mare decât industria de automobile.

Replicatorul

Acest dispozitiv poate crea orice din aproape nimic. Este un fel de Sfântul Graal al nanotehnologiei, o cameră în care punem materiile prime şi apoi putem cere absolut orice, conform viziunilor SF. Secretul acestui replicator este nanobotul, un robot de mic cât o moleculă, care poate tăia şi rearanja dimensiunile unei molecule, transformându-le în lucruri valoroase, notează CNN. Remodelarea materiei va putea fi stăpânită mult mai uşor în viitor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite