Viermii de mătase modificaţi genetic fac posibil ca Omul-Păianjen să devină realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au creat viermi de mătase modificaţi genetic astfel încât să producă o mătase mult mai rezistentă.

Inspiraţi de popularul erou de benzi desenate şi film, care urmăreşte „băieţii răi” căţărându-se pe zgârie-norii din oraş, cercetătorii au încercat să obţină un fir la fel de rezistent ca cel al păianjenului. Oamenii de ştiinţă de la universitatea din Wyoming spun că scopul lor final este ca viermii să producă mătase care să aibă rezistenţa firului ţesut de păianjen, care este mai rezistent decât oţelul comparativ la greutatea suportată raportat la grosimea firului. Cercetătorii încearcă de mulţi ani să obţină o astfel de mătase, dar este imposibil să faci o „fermă” de păianjeni care să producă fire în cantităţi industriale. În plus, păianjenii mai au şi prostul obicei de a se mânca unul pe altul.


În schimb, viermii de mătase se cresc destul de uşor în crescătorii şi produc cantităţi mari de mătase, dar firul este fragil. Oamenii de ştiinţă au încercat să ia ce e mai bun de la fiecare dintre vietăţi – firul foarte rezistent în cantităţi industriale – prin transplantarea genelor de păianjen la viermii de mătase. Dar viermii modificaţi genetic nu au produs suficientă mătase până acum. Dr. Christopher Holland, de la Oxford University, spune că acest lucru este totuşi un pas înainte în încercarea de a produce mătase rezistentă la scară industrială.  „Acest experiment a demonstrat că putem lua o caracteristică a păianjenului pe care s-o trasferăm viermelui de mătase astfel încât viermele să „ţeasă” această informaţie odată cu firul lui de mătase” a spus Holland.


Principalele aplicaţii ale acestei fibre ultrarezistente ar putea fi în domeniul medical, la realizarea unor suturi, implanturi şi ligamente rezistente. Ar putea fi şi un înlocuitor ecologic al  materialului plastic, care necesită un consum mare de energie pentru a fi produs.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite