Sportul îmbunătăţeşte performanţele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iată cum vechiul dicton latin „Minte sănătoasă în trup sănătos” şi-a găsit demonstraţia ştiinţifică. Cercetătorii olandezi au ajuns la concluzia că rezultatele la învăţătură ale copiilor sunt influenţate de activitatea fizică.

Studiile au fost făcute în SUA, Canada şi Africa de Sud şi au inclus peste 12.000 de copii cu vârsta între 6 şi 18 ani.
Se ştie că exerciţiile fizice măresc aportul de oxigen şi accelerează circulaţia sângelui, ajutând la o mai bună funcţionare a creierului. Dar cercetătorii de la VU Medical Center din Amsterdam au studiat mai în amănunt legătura dintre activitatea cerebrală şi mişcarea fizică.  Dr. Amika Singh şi colegii săi  sunt de părere că presiunea pe care o exercită părinţii şi şcoala asupra copiilor pentru a obţine rezultate cât mai bune la învăţătură duce la micşorarea timpului alocat activităţii fizice.


Cercetările efectuate au adus dovezi evidente că există o strânsă legătură între activitatea fizică şi performanţele şcolare. Exerciţiile fizice reduc stresul, îmbunătăţesc starea de spirit şi-i fac pe copii să se comporte mai bine în clasă. „Copiii care învaţă să participe la activităţi sportive învaţă şi să se supună unor reguli. Asta înseamnă că sunt mai disciplinaţi şi capabili să se concentreze mai bine în timpul orelor de curs” spune dr. Singh.

Cercetătorii nu ştiu încă de câte ore de exerciţii fizice ar fi nevoie pentru a obţine o notă de 10, dar „copiii ar trebuie să facă sport cel puţin o oră pe zi, pentru sănătatea lor. Medicii ar trebui să vadă ce fel de activităţi sunt potrivite fiecărui copil, când ar trebui să le facă şi pentru cât timp” a precizat dr. Singh.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite