Adieu, Mademoiselle! Sexismul face încă o victimă.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un orăşel din Franţa, la presiunea unor organizaţii feministe,  a interzis folosirea acestui termen “sexist”.

În localitatea Cesson-Sévigné, o suburbie a oraşului Rennes, din Franţa, autorităţile au decis ca ,începând cu data de 1 ianuarie 2012, să fie interzisă folosirea cuvântului mademoiselle. Două grupări feministe din Franţa militează de multă vreme pentru eliminarea acestui apelativ din formularele oficiale şi din cele de la locul de muncă.


Ce e în neregulă cu mademoiselle?

Sună politicos, e chiar frumos. Cuvântul derivă din „damsel”, sau „mica domnişoară”, şi este echivalentul francez al britanicului „Miss”. Dar în opinia grupurilor feministe, termenul este „sexist şi condescendent” pentru că face diferenţa între femeile măritate şi cele necăsătorite, în timp ce pentru bărbaţi există o singură forme de adresare, „domnule”.


Parcă pentru a alimenta furia iniţiatoarelor, mademoiselle vine de la cuvântul „virgin”, care are un întreg şir de conotaţii, în afară de cele sexiste. Acesta se poate traduce prin femeie tânără, naivă şi, probabil, nu la fel de serioasă ca o „Madame” atunci când vorbim de locul de muncă sau alte situaţii.
Primăria a dat o declaraţie în care se menţionează că „dorim să evităm orice situaţie care ar putea fi discriminatoare sau indiscretă.” Germani a  eliminat şi ea, încă din 1972, utilizarea termenului „Fräulein” pentru femeile necăsătorite.


Ce se va întâmpla cu superbul parfum de la Chanel,  Coco Mademoiselle? Îi vor schimba şi lui numele?


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite