De ce bărbaţii simt nevoia să înşele?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monogamia este o noţiune care bărbaţilor le lipseşte cu desăvârşire. Mai mult, ei o consideră o „închisoare sexuală” care le face viaţa un iad, umplându-i de furie.

Dacă e să privim jumătatea plină a paharului, înşelatul le este folositor bărbaţilor, dar şi femeilor. O aventură extraconjugală nedescoperită de parteneră îi ajută pe bărbaţi să menţină în relaţia cu partenera „oficială” o intimitate emoţională.
În studiul făcut de Eric Andreson, sociolog la England's University  din Winchester, au participat 120 de bărbaţi. 78% dintre ei au recunoscut că şi-au înşelat partenera, deşi au declarat că o iubesc şi-şi doresc să-şi petreacă restul vieţii cu ea. Deci, doamnelor,  bărbaţii nu înşală pentru că nu-şi  (mai) iubesc partenera, ci pentru că pur şi simplu vpr să facă sex şi cu altele. Şi societăţii ar trebui să nu-i pese de asta.


Relaţiile deschise, bune pentru cuplu?

Monogamia se bizuie pe convingerile noastre şi supune judecăţii şi ostracizării pe oricine nu se supune regulilor sale. Andreson nu înţelege acest lucru, şi se întreabă de ce stigmatizăm o persoană care are o aventură mai mult decât un cuplu care divorţează după mulţi ani, în care au adunat multe amintiri, dragoste şi au copii care vor fi foarte afectaţi de despărţirea părinţilor. De ce acest lucru e mai puţin grav decât a face sex?
Monogamia nu este singura cale „adecvată” de a fi într-o relaţie. Andreson spune că este timpul ca societatea să găsească şi alte forme ale unor tipuri de  relaţii sexuale acceptabile, inclusiv relaţii sexuale deschise. Estee foarte important pentru tinerii de azi, pentru care sexul monogam pare mult mai plictisitor decât celor din generaţiile mai vechi, din cauza sexului premarital şi a pornografiei.


Nu sexul menţine o relaţie
Cercetările au arătat că după doi ani de realţie monogamă scade calitatea actului sexual – este mai rar şi mai lipsit de pasiune. Nu pentru că  dorinţa fizică scade, ci pentru că el/ea doreşte un alt partener de sex. Asta nu înseamnă că acel cuplu trebuie să se destrame. Dacă doresc să întemeieze o familie şi să aibă copii, importantă este legătura emoţională, nu sexul. De fapt, când sexul „moare” de-abia atunci începe cu adevărat o relaţie. Când bărbaţii înşală pentru „sex recreaţional” şi nu au o relaţie extraconjugală de durată, atunci îşi iubesc cu adevărat partenera.


Dacă vreţi ca partenerul să nu vă înşele ar trebui să separaţi foarte clar sexul de serviciu, obligaţii sociale etc. Intimitatea emoţională este adevăratul pericol al unei relaţii, nu o oră petrecută cu o persoană cunoscută pe internet. Şi nu există nicio garanţie că unul dintre parteneri nu va înşela. Dar a controla permanent viaţa partenerului doar pentru a preveni acest lucru nu va face decât să înrăutăţească situaţia – îl va face pe celălat să pplece. Cel mai bine este să fiţi deschis, emoţional şi, de ce nu, şi sexual.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite