Armele seducţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că este vorba despre decolteu, gene fluturate, coborârea tonului vocii ori sugerarea disponibilităţii şi a statutului social prin gesturi mai mult sau mai puţin subtile, ambele sexe au dezvoltat de-a lungul istoriei relaţiilor câteva coduri care explică fără cuvinte intenţiile de cucerire.

„O aură enigmatică îi va face pe cei din jur să-şi dorească să afle mai mult, fiind atraşi în acest cerc al misterelor. Însă, odată ce oamenii ştiu la ce să se aştepte de la tine, vraja se spulberă", susţine autorul american Robert Greene în volumul „Arta Seducţiei". Misterul, anticiparea, incertitudinea sunt câteva dintre ingredientele procesului de cucerire.

În „război" sunt aruncate şi alte arme, folosite cu prisosinţă de ambele sexe pentru a-şi atinge scopul. Metodele şi arsenalul diferă puţin când vine vorba de sexe opuse, fiecare având însă secretele lor. Arsenalul cu care o femeie iese la atac este complex, plecând de la trăsături fizice exploatate la maximum şi până la atitudine, stil şi eleganţa cu care reuşeşte să se apropie de o potenţială „victimă".

Iată câteva dintre armele de care dispun reprezentantele sexului frumos, potrivit experţilor de la AskMen.com:

Zâmbetul

Atunci când o femeie este interesată, zâmbeşte, iar zâmbetul ei poate să capteze atenţia unui bărbat minute în şir. „Este un semn că o femeie ar putea fi interesată de tine. Dincolo de a fi încurajator, pentru mine este şi un semn că este o persoană caldă, cu un potenţial mare de a avea şi simţul umorului dezvoltat", susţine Alex (22 de ani), student la Facultatea de Psihologie, din Cluj-Napoca.

Gura

Femeile sunt conştiente de impactul pe care îl are o pereche de buze frumoase asupra sexului tare. Aşa că atunci când
sunt interesate de un bărbat îşi trec degetul peste buze, folosesc un pai pentru a-şi consuma băutura, deşi ar putea la fel de bine să o bea direct din pahar, sau îşi rujează buzele în faţa „victimei".

Părul

Deşi pare ceva banal, în mâinile potrivite, părul devine o armă versatilă. Atunci când o femeie încearcă să atragă atenţia, îşi va răsuci o şuviţă sau, aparent nepăsătoare, şi-l va lăsa să cadă în cascadă în faţa bărbatului, adăugând mister atitudinii sale.

Bustul

Un decolteu frumos atrage privirile ca un magnet. Fie că este expus printr-un material transparent sau printr-un decolteu generos, bustul este dintotdeauna una dintre armele esenţiale în seducţie. Sexologii explică atracţia bărbaţilor asupra sânilor unei femei prin faptul că aceştia „reacţionează" la atingerea lor. „De câte ori vreau să primesc băuturi gratis la un club, mă îmbrac nu vulgar, dar neapărat cu decolteul adânc. Am noroc că m-a înzestrat natura şi tehnica asta nu a dat greş niciodată până acum", spune Anca (20 de ani), studentă la ASE în Bucureşti.

Privirea

Se spune că ochii sunt fereastra sufletului şi că privirea transmite adevărul despre ceea ce simte sau gândeşte o persoană. În cazul procesului de seducţie, privirea este chiar mai mult de atât, având un rol crucial în flirt. Astfel, contactul vizual este un semn de încredere, transmite faptul că femeia care reuşeşte să susţină o privire curioasă a unui bărbat nu se ascunde după deget, nu este interesată de jocuri şi că intenţiile ei sunt cât se poate de clare. Specialiştii în relaţii consideră că durata contactului vizual este direct proporţională cu interesul seducătoarei. Eficienţa acestei arme a fost demonstrată de nenumărate studii. Unul dintre acestea a fost efectuat în 1998 de psihologul american Art Aron, profesor la Universitatea din New York (SUA). El a pus zeci de cupluri formate din persoane care nu se cunoşteau să se privească în ochi timp de două minute, fără să scoată un cuvânt. Cei mai mulţi au declarat că, după cele două minute, s-au simţit extrem de atraşi de partener. De asemenea, o cercetare în domeniul neurologiei, condusă de Chris Fith, din Marea Britanie, a dus la concluzii nebănuite. Astfel, se pare că un contact vizual direct duce la producerea de dopamină, ceea ce face ca efectul privirii asupra creierului să fie echivalent cu al primirii unui cadou.

Parfumul

Potrivit unui studiu recent, 89% din bărbaţi au declarat că parfumul unei femei o face pe aceasta mai atractivă. Mai mult, 55% au recunoscut că sunt excitaţi uneori doar din cauza miresmei pe care o lasă în urmă o femeie. Prin urmare, un parfum care se potriveşte personalităţii unei femei, cu arome seducătoare, este recomandat atunci când este declarat deschis războiul de cucerire. Printre miresmele care pot înnebuni un bărbat se numără lemnul de santal, trandafirul, iasomia, paciuli sau ylang ylang.

Limbajul trupului

Femeile se folosesc de mişcări neglijente - doar aparent - pentru a-şi seduce victimele. Mâinile - neapărat îngrijite fie şi doar din acest motiv - se plimbă pe zonele pe care simt ele că le avantajează. Astfel, o femeie interesată îşi va aranja discret tivul fustei, va lua o scamă imaginară de pe fund, îşi va aşeza mâna în talie sau îşi va plimba neatent degetele la baza rochiei decoltate.

Inteligenţa

Oricât de seducătoare ar fi o femeie în aparenţă, stilul, sex-appealul este completat de inteligenţa acesteia. Deşi par uneori superficiali, bărbaţii apreciază femeile isteţe, care îi pot provoca intelectual, care pot susţine o conversaţie şi pe teme mai complexe decât nuanţa de ojă la modă sau ultima colecţie de pantofi de la designerul X. „Am avut o... să-i spunem iubită a cărei singură calitate era mărimea bustului, oricât de misogin ar suna asta. Însă după ce a venit de două ori la mine şi la micul dejun s-a lăsat o tăcere de nepătruns, nu am mai rezistat. Nu aveam niciun subiect de discuţie, deoarece ea nu ştia nimic în afară de jobul ei de la un fast-food şi programările la salonul de frumuseţe. Aşa că mi-am impus o regulă: dacă pot vorbi cu o femeie şi nu mă plictiseşte în primele 30 de minute, flirtul este de perspectivă", spune Bogdan (31 de ani), avocat din Bucureşti,

Atingerea

Când o femeie îşi pune în treacăt mâna pe braţul unui bărbat, pe încheietura acestuia, pe mână, pe umărul lui sau chiar pe genunchi, cu siguranţă este mai mult decât interesată de el. De asemenea, faptul că stă în spaţiul tău personal este un semn clar de flirt. Un alt semnal şi, în acelaşi timp, o armă eficientă de seducţie este felul în care o femeie imită gesturile unui bărbat. Astfel, ea arată că îl place, iar el capătă încredere şi este măgulit - iar punctul slab al bărbaţilor este orgoliul -, imitaţia fiind, până la urmă, o formă de flatare.

Vocea este o armă importantă pentru ambele sexe

Potrivit unui studiu al Universităţii din Baltimore (SUA), ambele sexe folosesc o tonalitate joasă a vocii şi arată un nivel ridicat de excitare atunci când vorbesc cu o persoană de sex opus de care sunt interesate. De asemenea, cei care au o voce mai atractivă şi-au început viaţa sexuală mai devreme, au avut mai mulţi parteneri şi sunt mai predispuşi la infidelităţi. „Tonalitatea vocii poate comunica multe informaţii esenţiale potenţialilor parteneri, cum ar fi faptul că aceştia sunt mai plăcuţi, sinceri, hotărâţi şi cu mai multe şanse de reuşită în carieră", au explicat oamenii de ştiinţă.

Farmecul feminin poate fi un atu în negocieri

Bill Mahrer, un actor de comedie american, a întrebat-o într-un interviu pe Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat a SUA, dacă a flirtat vreodată în timpul serviciului. Răspunsul ei a fost: „Sigur că da!". Flirtul, prietenia manifestată de reprezentantele sexului frumos sau, în termeni mai eleganţi, diplomaţia feminină, este o metodă eficientă de a obţine avantaje în negocieri, după cum a arătat un studiu recent condus de Laura Kray, profesor la Haas School of Business. „Femeile se confruntă cu o percepţie dublă din partea bărbaţilor atunci când vine vorba de negocieri. Ele sunt văzute fie ca puternice, fie ca persoane calde. Farmecul feminin în negocieri le combină pe amândouă. Cheia este să flirtezi rămânând naturală, să fii autentică, să te simţi bine. Efectul este că transmite încredere, ceea ce este un garant al performanţei", explică Laura Kray în studiul publicat luna trecută în „Buletinul de Personalitate şi Psihologie Socială". Nu acelaşi efect îl are însă flirtul în cazul bărbaţilor, avertizează specialistul.

Bărbaţii, victimele orgoliului

„Beneficiarii revoluţiei sexuale sunt în general bărbaţii, în special cei alfa, care sunt atrăgători din punct de vedere fizic, au încredere în ei şi sunt mândri de ei înşişi, chiar aroganţi. Ceilalţi sunt împărţiţi în masculi-beta, care au resurse financiare, dar se mulţumesc cu mai puţin, şi masculi-omega, cei care nu au niciun interes să iniţieze un proces de seducţie din cauza unei experienţe traumatice sau a unei neajutorări deprinse în timp", explică Charlotte Allen, editoria-list la publicaţia americană „Weekly Standard".  Astfel, reprezentanţii sexului tare apelează la arme asemănătoare cu cele ale femeilor când vine vorba de flirt şi cucerire, însă până la un punct, când intervine nevoia acestora de a-şi demonstra potenţa, mai ales cea fizică şi cea financiară. Expresia feţei este primul pas al flirtului şi în cazul sexului tare. Astfel, dacă înclină capul uşor când priveşte o femeie, aceasta poate fi sigură că, prin intermediul acestui gest inconştient, transmit că o plac. De asemenea, bărbaţii au tendinţa de a ridica sprâncenele mai rapid atunci când văd o persoană de care se simt atraşi.

Zâmbetul, pe de altă parte, transmite lucruri uşor diferite faţă de cazul reprezentantelor sexului frumos. Astfel, un surâs în colţul buzelor, misterios, ademenitor, invită la o relaţie fără implicare emoţională. Zâmbetul cu gura închisă indică un tip timid, căruia îi va lua ceva timp să se deschidă faţă de femeia pe care încearcă să o câştige. Privirea joacă un rol important în procesul lui de seducţie, bărbatul întorcând privirea adesea după femeia pe care o doreşte, potrivit experţilor citaţi de revista „Cosmopolitan", ediţia americană.

Postura este, de asemenea, o armă importantă în arsenalul sexului tare. Astfel, picioarele depărtate sugerează că vrea să transmită că
este un timp puternic, atingerea repetată a curelei sau ţinerea mâinilor în buzunare că este un tip potent. De asemenea, un bărbat îşi va scoate pieptul în evidenţă şi-l va îndrepta către femeia de care este interesat, indiferent dacă i se adresează sau dacă priveşte în altă parte.

Galanteria nu se cumpără

Pe de altă parte, dacă o femeie nu-şi va folosi niciodată poşeta Gucci ca armă de seducţie, un bărbat îşi va flutura demonstrativ cheile de la maşina de lux parcată în faţa barului sau va aminti în treacăt, ca şi cum nici nu ar conta, de casa de la munte sau vacanţele exotice din ultimii ani. „De multe ori eronat, bărbaţii consideră că este vital să arate cât sunt de potenţi financiar. Acest lucru le dă încredere şi le mângâie orgoliul, lucru foarte important pentru ei. Conştient sau nu, ei consideră că este de datoria lor să protejeze o femeie şi să-i ofere tot confortul, de unde şi dorinţa de a arăta acest lucru celei pe care doresc să o cucerească", explică Alina Amarandei, licenţiată în psihologie, din Bucureşti.

Unele femei nu sunt însă de acord cu astfel de gesturi, în special când sunt exagerate. „Deşi ne place să spunem că nu suntem materialiste, cred că orice femeie ar vrea să aibă lângă ea un bărbat care să-i ofere o anumită siguranţă. Însă când el îţi scoate ochii cu cheia de la jeep şi cu nota de plată pe care a plătit-o la un restaurant extravagant pe care tot el l-a ales, cred că deja este vorba de lipsă de educaţie, nu de seducţie. Mitocănia nu este niciodată atrăgătoare", spune Dana (28 de ani), director de marketing la o firmă din Capitală.

De altfel, una dintre armele cele mai importante de care dispune un seducător este eleganţa. Lucruri simple, precum aranjatul scaunului la restaurant, deschiderea portierei, oferirea unui buchet de flori din când în când sau plata consumaţiei sunt câteva dintre gesturile cele mai apreciate de femei.

Dragostea trece prin stomac

Dacă până acum se credea că bărbaţii se gândesc numai la sex, cercetătorii americani spun că lucrurile nu stau deloc aşa. Bărbaţii se gândesc mai mult la mâncare şi la odihnă decât la sex, arată un studiu al psihologilor americani de la Universitatea din Ohio. Astfel, o armă importantă de seducţie pentru femei este felul în care aceasta se descurcă în bucătărie. Bărbaţii sunt prin definiţie nişte gurmanzi, prin urmare o femeie care se pricepe să facă şi o ciorbă tradiţională, dar şi o masă cu feluri de mâncare sofisticate va avea mereu de câştigat în ochii bărbatului pe care vrea să-l cucerească.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite