FOTO Cum arată o pisică mumificată în urmă cu 2.000 de ani. Egiptenii creșteau feline special pentru a le sacrifica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarcofage de pisici mumificate
Sarcofage de pisici mumificate

Nu numai faraonii Egiptului antic beneficiau de ritualul mumificării după moarte, ci și pisicile. De altfel, fascinația egiptenilor pentru aceste feline este renumită, numeroase artefacte purtând reprezentațiile acestor animale.

Însă, spre deosebire de mai-marii Egiptului antic care erau mumificați după ce mureau, nu toate pisicile se bucurau de același privilegiu. Unele rase erau crescute pentru a fi sacrificate zeilor, formează Fox News.

Acesta este și cazul unei feline mumificate, parte a colecției egiptene a Muzeului din Parma (Italia). Un grup de cercetători a primit acordul pentru a o supune unor analize medicale.

Sacrificată la cinci luni

Trupul pisicii a fost supus unor radiografii iar, din rezultatele acestora, oamenii de știință au constatat că felina a fost ucisă pe când avea doar cinci luni, fiind sacrificată în semn de supunere față de zei, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

Radiografie a pisicii mumificate

Oase frânte pentru a încăpea în sarcofag

Cadavrul animalului a fost înfășurat foarte strâns pentru a încăpea într-un sarcofag din lemn, construit în poziția sezândă, cea care apare, de altfel, pe majoritatea hieroglifelor începând din anul 332 înainte de Hristos, până în anul 30, era noastră.

Oamenii de știință au observat că pisica prezenta, totodată, mai multe fracturi, inclusiv la nivelul coloanei vertebrale. Cercetătorii sunt de părere că cei care au imbălsămat-o i-au frânt oasele tocmai pentru a încăpea în sarcofag (foto dreapta, sursă: Daily Mail).

Sarcofagul de lemn al pisicii mumificate

De asemenea, craniul felinei prezenta o leziune sub forma unei găuri. Oamenii de stiință au două teorii privind originea orificiului: fie este vorba de cauza morții, fiind lovită în cap, fie acea gaură a fost folosită pentru extragerea creierului în timpul procesului de mumificare.

Rasă destinată sacrificiului

Ceea ce l-a frapat însă pe Giacomo Gnudi, profesor la Universitatea din Parma, este vârsta fragedă a pisicii. „Faptul că felina era atât de mică, avea doar cinci-șase luni, ne arată că este o rasă crescută special pentru mumificare. Am descoperit că pisicuțe de la două până la patru luni erau sacrificate în număr mare, tocmai pentru că erau potrivite procesului de mumificare", a declarat prof. dr. Giacomo Gnudi.

Pisică mumificată
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite