Nobel american pentru Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert J. Lefkowitz  (stânga) şi Brian K. Kobilka (dreapta)
Robert J. Lefkowitz (stânga) şi Brian K. Kobilka (dreapta)

Premiul Nobel în Chimie a fost  acordat, ieri, cercetătorilor americani Brian K. Kobilka şi Robert J. Lefkowitz pentru „descoperiri de o importanţă covârşitoare“ referitoare la celulele care permit omului să se adapteze la mediu, a anunţat Academia Regală de Ştiinţe din Suedia.

Rezultatele cercetării obţinute de cei doi laureaţi vor permite conceperea „celor mai bune medicamente cu cele mai reduse efecte secundare“, potrivit lui Sven Lidin, membru al comitetului Nobel.

Robert J. Lefkowitz s-a născut în 1943, la New York şi a studiat la Universitatea Columbia. Cercetătorul este afiliat Institutului Medical Howard Hughes şi Centrului Medical de la Duke University. Brian K. Kobilka s-a născut în 1955, la Little Falls, Minnesota, şi a studiat medicina la Universitatea Yale. În prezent,  lucrează la Şcoala de Medicină a Universităţii Stanford.

Recompensă de 930.000 de euro

Decernarea  premiilor Nobel pe 2012 a început luni, când cercetătorii John B. Gurdon şi Shinya Yamanaka au fost recompensaţi pentru medicină. Marţi, cercetătorii Serge Haroche şi David J. Wineland au câştigat premiul pentru descoperiri în fizică.

Distincţia pentru literatură va fi anunţată azi, urmată de acordarea premiului Nobel pentru pace, vineri. Pentru economie, câştigătorii de anul acesta vor fi anunţaţi luni, 15 octombrie.

Festivitatea de decernare a premiilor are loc la Stockholm, cu excepţia celui pentru pace, singurul atribuit în Norvegia, conform dorinţei fondatorului acestor distincţii. Laureaţii primesc câte o medalie de aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.000 de euro). Recompensa poate fi împărţită între cel mult trei câştigători pentru fiecare categorie.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite