Mitul viorilor Stradivarius, destrămat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebre şi râvnite de cei mai mari violonişti, viorile Stradivarius  se pare că nu ar fi cu nimic deosebite de instrumentele moderne. Aceasta este opinia violoniştilor profesionişti care au participat la testări în orb.

De-a lungul timpului, mulţi au încercat să facă reproduceri ale celebrelor viori Stradivarius. Faimosul lutier italian Giacomo Antonio Stradivari a realizat aceste bijuterii la începutul secolului al XVIII-lea. Instrumentele sunt cunoscute pentru calitatea lor niciodată egalată. Până acum...


Recent, un radiolog a realizat o copie pornind de la nişte imagini 3D obţinute cu ajutorul unui scanner performant. Dar sunt oare necesare aceste eforturi? Un test realizat cu participarea unor violonişti profesionişti a adus rezultate surprinzătoare. La test au participat 21 de muzicieni care au folosit două viori Stradivarius, două Guarneri (un alt lutier italian celebru) şi două viori moderne. Violoniştii au cântat legaţi la ochi.


Muzicienii au fost rugaţi să evalueze calităţile instrumentului, în special tonul şi muzicalitatea. Când coordonatoarea testului, Claudia Fritz, de la Universitatea din Paris, i-a întrebat pe violonişti ce vioară li s-a părut cea mai bună, toţi au ales viorile moderne.


Testul nu doreşte să critice calităţile celebrelor viori italiene, ci doar să arate şă şi viorile moderne „sună” la fel de bine ca un Stradivarius sau un Guarneri.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite