Bărbații mincinoși pot fi vindecați! Află cum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbaţii spun şase minciuni pe zi partenerei, şefului sau colegilor, în timp ce femeile numai trei
Bărbaţii spun şase minciuni pe zi partenerei, şefului sau colegilor, în timp ce femeile numai trei

Testosteronul, hormonul sexual masculin, asociat agresivității și criminalității, le îmbunătățește bărbaților comportamentul social și îi determină, de fapt, să fie mai onești, arată un studiu recent.

Cercetătorii germani au descoperit că testosteronul funcționează ca un ser al adevărului în cazul bărbaților și îi determină să mintă mai puţin. „Despre testosteron s-a spus mereu că promovează agresivitatea şi comportamentul riscant", afirmă dr. Bernd Weber, specialist în neuroştiinţe la Universitatea din Bonn, autor al cercetării care arată că hormonul poate avea şi efectul contrar, stimulând un comportament pozitiv. Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de știință germani au efectuat un studiu în care au inclus 91 de participanţi, bărbaţi tineri, dintre care 46 au fost trataţi cu testosteron (care le-a fost aplicat pe piele sub formă de gel), iar ceilalţi au fost trataţi cu un gel placebo. „Nici participanţii, nici cercetătorii care au aplicat gelul nu ştiau cine a primit testosteron şi cine nu", a explicat Wibral.

Crește stima de sine

După ce a fost aplicat gelul, participanţii au fost rugaţi să joace un joc simplu de zaruri în cabine individuale. În cadrul jocului, cu cât obţineau un scor mai mare, cu atât participanţii primeau mai mulţi bani ca recompensă. Cercetătorii afirmă că au proiectat experimentul astfel încât să permită participanţilor să mintă. „Pentru că era vorba de cabine individuale, nimeni nu ar fi ştiut dacă participanţii introduceau scorul real în computer sau unele mai mari, ca să obţină mai mulţi bani", a explicat Wibral. Cu toate acestea, cercetătorii aveau posibilitatea de a afla ulterior dacă participanţii au trişat sau nu.

Atunci când oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele grupului tratat cu testosteron cu cele ale celuilalt grup, aceştia au descoperit că primii au minţit mult mai puţin decât cei cărora le fusese aplicat gelul placebo. „Rezultatul nostru contrazice în mod clar cercetările care sugerau că testosteronul promovează comportamentele antisociale", a declarat Dr. Armin Falk, coordonator al studiului, adăugând că este posibil ca testosteronul să fi crescut mândria participanţilor şi, implicit, nevoia acestora de a genera o imagine pozitivă despre sine.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite