A fost creat un fir supraconductor de 10.000 de ori mai subţire decât firul de păr!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii australieni au anunţat că au creat un fir de 10.000 de ori mai subţire decât firul de păr şi cu o conductivitate electrică excepţională. Invenţia reprezintă un progres major în domeniul electronicii.

Cu o conductibilitate asemănătoare firului din cupru, acest fir este format din lanţuri de atomi de fosfor în interiorul unui cristal din siliciu. Dimensiunile sunt demne de un record: patru atomi grosime!  „Este uimitor să vezi cum legile fizicii se aplică la nivel atomic!” declarat Bret Weber de la Universitatea New South Wales din Australia, principalul autor al lucrării publicate în revista Science. Conexiunile de siliciu por fi reduse la dimensiuni atomice fără a se pierde conductivitatea electrică.


Cercetătorii spun că aceasta invenţie face să crească speranţa că acest fir va putea furniza într-o zi energie electrică prin intermediul unor componente de dimensiuni atomice, în computerele viitorului. Firul va fi esenţial în dezvoltarea circuitelor electronice de dimensiuni microscopice.


Echipa de cercetători a mai declarat că sunt pe ale de a construi tranzistori de dimensiunea unui atom. La cum evoluează tehnologia, computerele vor deveni din ce în ce mai mici şi mai puternice.



Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite