IMAGINI DOCUMENT Ham, cimpanzeul american care a ajuns în spațiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ham, primul cimpanzeu trimis în spațiu
Ham, primul cimpanzeu trimis în spațiu

Cu mult înainte ca Neil Armstrong și Apollo 11 să cucerească Spațiul și să aducă glorie Statelor Unite ale Americii, adevăratele vedete NASA au fost câțiva „astro-cimpanzei", în frunte cu Ham, antrenați pentru a fi primii „americani" în Spațiu.

Unul dintre cei câțiva cimpenzei antrenați să învingă Uniunea Sovietică în lupta pentru spațiu, pe numele său Ham, a făcut istorie acum mai bine de 50 de ani, când Războiul Rece s-a extins și pe orbită.

Pe măsură ce rușii se pregăteau să trimită un om pe orbită, americanii au decis să-l folosească pe Ham, cimpanzeul în vârstă de trei ani pentru a vedea dacă oamenii pot supraviețui în spațiu.

Click aici pentru mai multe fotografii

Ham, cimpazeul care a ajuns în spațiu

De unde vine numele Ham

Ham a fost preluat de la o grădină zoologică din Florida și s-a născut inițial în Camerun (Africa). Cimpanzeul aa fost pregătit timp de trei ani și aa fost învățaț să facă lucruri simple, pentru a reacționa la lumină și sunet.
Cel mai faimos dintre cimpanzei a fost lansat pe orbită într-o capsulă de tip Mercury, care l-a dus mai târziu și pe astronautul Alan Shepherd, primul american în spațiu.

Ham nu a primit un nume decât abia după ce zborul din ianuarie 1961 a fost un succes. Numele vine de la Holloman Aerospace Medical Center (Centrul Medical Aerospațial Holloman). NASA a ales mai târziu numele pentru a evita publicitatea negativă, în cazul în care animalul murea în misiune.

Americanii au trimis cimpanzei pe orbită deoarece aceștia semănau cu oamenii. Sovieticii trimiseseră câini în 1857, dar principala diferență dintre Ham și câinii sovietici a fost faptul că cimpanzeul s-a și întors pe Pământ, spre deosebire de patrupedele sovietice.

Marea lansare în Spațiu

Pe 31 ianuarie 1961, Ham a fost lansat la bordul Misiunii MR2. Problemele au apărut rapid, deoarece capsula a ajuns la o altitudine mai mare decât era fusese proiectat inițial, iar nivelul oxigenului a scăzut dramatic. Pentru mai bine de șase minute, Ham a stat într-o capsulă lipsită de gravitație.

Mercury a ajuns în Oceanul Atlantic după 16 minute și 39 de secunde, iar echipa de salvare l-a întâmpinat pe Ham cu o jumătate de portocală și un măr.

Maimuța a reușit să treacă cu bine de aventura sa și a trăit încă 17 ani la Grădina Zoologică din Washington. A murit la 25 de ani și a fost îngropată la Muzeul de Istoria Spațială din Alamogordo, New Mexico.

Cu toate că NASA a spus că a trimis o primată în spațiu, rușii nu au fost de acord, spunând, pe bună dreptate, că zborul a fost suborbital, adică maimuța a făcut o rotație în jurul Pământului, dar nimic mai mult.

Pe 12 aprilie 1961, cosmonautul rus Iuri Gagarin a intrat în cărțile de istorie când a devenit primul om care a adus în spațiu. El a fost pus la bordul navetei Vostok 1. Americanii au ajuns în spațiu abia o lună mai târziu, pe 5 mai, când Alan Shepard i-a luat locul lui Ham la bordul capsulei Mercury.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite