Vaccinul împotriva hepatitei C va deveni realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile clinice făcute de cercetătorii de la Oford University  au avut rezultate promiţătoare şi este posibil ca în curând să avem un vaccin împotriva hepatitei C.

Crearea unui vaccin a fost foarte dificilă pentru că virusul suferă rapid mutaţii. Cercetătorii au făcut experimentul pe 41 de pacienţi iar rezultatele au fost promiţătoare.

Ei au încercat să frâneze modul de funcţionare intern al virusului, acolo unde este „motorul” virusului. „Este locul în care putem ţinti cu mai mult succes multe dintre piesele importante ale maşinăriei”, a declarat unul dintre cercetători, profesorul Paul Klenerman.

Viruşii gripei au fost modificaţi genetic cu virusul hepatitei C pentru a pregăti sistemul imunitar să atace virusul hepatic.

Scopul primei faze a experimentului a fost să determine dacă tratamentul este sigur şi să ajute la desfăşurarea etapelor viitoare.

Vaccinul a fost administrat la 41 de persoane sănătoase. Oamenii de ştiinţă spun că vaccinul a produs o reacţie imună foarte puternică, imunizarea a durat cel puţin un an şi nu a avut efecte secundare majore. Următorul pas va fi să se administreze vaccinul persoanelor cu risc major de infectare pentru a vedea dacă îi protejează împotriva virusului.

Virusul poate trece neobservat mulţi ani, dar în această perioadă deteriorează ficatul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în lume sunt peste 170 milioane de oameni purtători ai acestui virus.

Deocamdată, hepatita C se tratează cu medicamente antivirale, dar cercetătorii spun că un vaccin va constitui un mare pas înainte.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite