Reconstituirea facială „bate” camerele de supraveghere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiaţi că orice fotografie etichetată pe care o postaţi pe Facebook sau Google’s Picasa poate fi folosită pentru a vă identifica în orice altă fotografie? Acest lucru este posibil datorită programelor de reconstituire facială.

Big Brother este omniprezent. Camerele de supraveghere veghează pe străzi, în bănci, birouri, aeroporturi...  Dar programele de reconstrucţie facială au facut posibilă invadarea oricărui spaţiu privat. De fapt, intimitatea a devenit un „bun” destul de greu de obţinut într-o societate în care aproape totul este monitorizat. Poate că acest lucru ne va face mai dispuşi să discutăm cu prietenii faţă în faţă.


Adam Harvey, un web designer, a demarat un proiect numit CV Dazzle, prin care vrea săi înveţe pe oameni cum să evite identificarea prin programele de reconstituire facială. Programul de recunoaştere caută punctele-cheie ale feţei: ochii, nasul, gura, pomeţii şi, dacă se intersectează aceste trăsături, distanţa dintre ele.
O simplă şuviţă de păr strategic aranjată astfel încât să acopere zona în care ochii, nasul şi fruntea se întâlnesc fac imposibilă reconstituirea facială. Acelaşi efect îl are şi un strat de fard negru aplicat pe pomeţi.
Evident, oamenii nu vor face asemenea lucruri, dar Harvey a glumit spunând că în New York, personaje cu coafuri sau machiaj excentric n-ar ieşi prea mult în evidenţă.

„Acest program nu este făcut pentru a păcăli legea, ci pentru a ajuta oamenii să se adapteze să trăiască într-o societate supravegheată excesiv. În următorii ani va trebui să vedem cum facem să echilibrăm securitatea şi intimitatea oamenilor pentru a putea merge mai departe” a spus Harvey.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite