VIDEO „Ziua Cârtiţei“: americanii, debusolaţi de predicţiile marmotelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii din oraşul Punxsutawney au sărbătorit miercuri, 2 februarie, cea de-a 126-a ediţie a „Zilei Cârtiţei" (Groundhog Day), o sărbătoare tradiţională care îl are în centrul atenţiei pe Phil, o marmotă despre care locuitorii cred că poate prezice vremea.

Predicţia celebrului Phil a fost că urmează încă şase săptămâni de iarnă în Statele Unite, deoarece a ieşit din vizuină şi şi-a văzut umbra, ceea ce înseamnă pentru americani vă primăvara nu îşi va face simţită prezenţa prea curând. Cu toate acestea, vremea din nor-estul Statelor Unite este una blândă, cu temperaturi care ating chiar şi 17 grade, ceea ce înseamnă că iarna este una frumoasă.

Deşi marmota celor din Punxsutawneya prezis că iarna va mai dura şase săptămâni, marmota Chuck, din New York, a prezis că primăvara va veni mai devreme, deoarece vietatea nu şi-a putut vedea umbra. Acum, după „Ziua Cârtiţei“, americanii sunt debusolaţi: va veni primăvara mai devreme sau iarna va mai dura încă şase săptămâni?

Cum a apărut „Ziua Cârtiţei“

Povestea a început în 1886 când un grup de vânători de marmote din Punxsutawney şi-au declarat marmota drept singurul oracol în privinţa vremii. De atunci, locuitorii se adună în fiecare an, pe 2 februarie, pentru a vedea spectacolul.

Marmota iese din adăpostul ei, iar tradiţia spune că dacă îşi vede umbra şi se întoarce în cuşcă vor mai fi încă şase săptămâni de iarnă dură. Dacă marmota rămâne afara pentru mai mult timp, iarna va fi blândă, iar primăvara timpurie.

Localnicii şi turiştii continuă să creadă în Phil, chiar dacă legenda a fost exagerată de-a lungul anilor. Între 10.000 şi 15.000 de persoane ajung în micul orăşel din Pennyilvania. Unii spun că ideea din spatele legendei datează de foarte multă vreme, chiar din perioada romanilor. Aceştia credeau că primele zile din februarie pot prezice vremea în perioada următoare, dar ei nu foloseau marmote, ci cârtiţe.

Aceste două tradiţii au fost unite în Germania şi aduse în SUA de către imigranţi care s-au stabilit în Pennyilvania. În lipsa hârciogilor, germanii au înlocuit animalul cu o marmotă, iar Groundhog Day s-a născut, scrie „National Geographic".

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite