GER, ZĂPADĂ CÂT CASA, VÂNT PUTERNIC Cum a încremenit ţara noastră, dar şi restul lumii din cauza condiţiilor meteo extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am scăpat uşor până acum! Recordurile de frig înregistrate în România, dar şi în alte părţi ale globului au fost mult mai scăzute faţă de minimile înregistrate acum la noi, dar şi în alte ţări.

Dacă v-aţi speriat de temperaturile scăzute din ultimele zile, trebuie să ne amintim că este luna celor mai scăzute valori minime de temperatură din întregul an. Nu degeaba este numită Gerar. Recordurile de frig au fost stabilite în general, în lunile de ianuarie.

Temperaturi minime record

Masele de aer polare acoperă, în această perioadă a anului, jumătatea estică a Europei. La noi, temperatura minimă absolută din ţara noastră a fost de minus 38,5 grade, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1942, în localitatea Bod din judeţul Braşov. În aceeaşi noapte s-au mai înregistrat minimele absolute la Alexandria - 34,8 grade, Târgu Mureş cu - 32,8 grade şi la Bucureşti Băneasa, unde au fost - 32,2 grade. Două decenii mai târziu, în ianuarie 1963 minimele absolute s-au înregistrat la Craiova, - 35 grade, ca şi la Timişoara, în timp ce la Cluj-Napoca au fost - 34,2 grade. Ceva mai recent, temperaturi foarte scăzute au fost în 1978, 2000 şi 2008. În 2009, pe 4 ianuarie, la Întorsura Buzăului se înregistrau minus 30 de grade.

Cel mai frig pe glob a fost în Antarctida, în Staţiunea Vostok când s-au înregistrat -89,2 grade Celsius. În alte lucrări se dă minima absolută de -94,5 grade Celsius Antarctida. Temperatura minimă a Emisferei Nordice a fost de -71,1 grade Celsius în localitatea Oimeakon din Rusia. În Africa cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat în partea de nord a continentului, în Maroc, atunci când s-au înregistrat - 23,9 grade Celsius, la altitudinea de 1636 m. În Europa, Rusia deţine „supremaţia" celei mai scăzute valori cu - 58 grade în localitatea Ust' Schugor.

În America de Nord, temperatura cea mai scăzută a fost de -63 de grade în bazinul fluviului Yukon. În America de Sud a fost de -32,8 grade în Argentina, mai exact în Sarmiento.

Situaţia recordurilor în ceea ce priveşte ninsorile

În România, cea mai mare cantitate medie anuală s-a înregistrat în Munţii Apuseni (1604 mm) şi în Munţii Bucegi (1346 mm), iar cantitatea maximă căzută într-o zi a fost de 530 mm în localitatea C. A Rosetti din judeţul Tulcea.

La nivel global, cea mai mare cantitate de zăpadă căzută la o singură ninsoare a fost de 445,5 cm (grosimea stratului) şi s-a înregistrat în localitatea Thompson Pass din Alaska.

Cele mai mari viteze ale vântului

La noi, cea mai mare viteză a vântului a fost de 216 de km/h şi s-a iîregistrat în Muntii Bucegi. Valori mari au fost atinse şi în timpul viscolului din ianuarie 1966, înregistrat in Suceava (200 km/h).
Însă, cele mai mari viteze ale vântului au fost înregistrate pe glob în Mount Whashington (SUA) când s-au atins valori de 372,0 km/h. În timpul ciclonilor tropicali, unele aparate au înregistrat şi 500 de km/h înainte de a fi distruse. Valori mari s-au înregistrat şi în Antarctida, de peste 300 km/h.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite