Visele mele, scrise pe piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Făcute din dorinţa de a ieşi în evidenţă sau de a aduce un omagiu, tatuajele au devenit o modă a celor care îşi doresc să pară nonconformişti .

Tot mai mulţi români trec pragul saloanelor de tatuaj în ultimii ani. Motivele sunt la fel de variate ca şi clienţii: adolescenţii vor să iasă în evidenţă, tinerii să-şi arate dragostea, cei mai „copţi" să schimbe ceva la ei şi lista ar putea continua. În plus, emisiuni ca „Miami Ink" sau „L.A. Ink", ce au ca temă arta tatuajului şi care se difuzează şi în România de câţiva ani, le-au dat curaj multora să facă acest pas. În alte cazuri, influenţa a venit de la vedetele internaţionale, multe dintre ele având nu unul, ci cel puţin trei-patru tatuaje. Este cazul Angelinei Jolie, al cântăreţei Pink, al lui Robbie Williams sau al fotbalistului David Beckham.

„Numărul clienţilor a crescut mai ales în ultimii doi ani. Am observat că românii văd acum tatuajele ca pe o artă corporală, nu ca pe un limbaj de puşcărie, ca pe vremea lui Ceauşescu", ne spune Pierre Hilal, unul dintre artiştii tatuatori consacraţi din România, care lucrează la salonul Pio Tattoo din Bucureşti.

Ieşire din rutină

Unii se tatuează pentru că vor să se alinieze la moda grupului din care fac parte, iar un exemplu în acest sens ar fi rockerii (sigur, unii dintre ei, pentru că nu toţi se tatuează). Este ceea ce psihologii numesc sentimentul apartenenţei la grup. „Prin intermediul tatuajelor, aceste persoane se identifică mai uşor cu ceilalţi, cu cei cu care se simt bine", explică psihoterapeutul Lena Rusti.

Alteori, oamenii îşi fac tatuaje pentru că în acest mod cred că se vor simţi mai bine cu ei înşişi. „Vorbim în aceste cazuri de un sentiment de inferioritate care este decompensat într-un astfel de comportament, din păcate superficial, care nu va rezolva problema persoanei în cauză. Ca dovadă stă faptul că foarte mulţi oameni ajung să regrete că s-au tatuat", mai spune specialistul.  Mai există şi tatuajul pe care îl facem pentru că vrem să ieşim din rutină, pentru că suntem în căutare de senzaţii tari. Cei care au acest scop se tatuează fără să stea prea mult pe gânduri, sub impulsul adrenalinei.

Click pe infografie

infografie

Femeile sunt mai interesate

Interesant este că, în ultimii ani, s-a schimbat tipul clienţilor care trec pragul saloanelor de tatuaje. „Clienţii salonului nostru erau în mare parte bărbaţi la început, adică acum trei ani. În ultima vreme, procentul este egal, ba chiar aş spune că 60% din clienţii noştri sunt femei, iar restul - bărbaţi", ne spune artistul tatuator Ştefan Negoescu de la Funky Tattoo din Bucureşti. La salonul lui Pierre Hilal, procentul clientelor ajunge chiar până la 90%.

Alina Bistriceanu (26 de ani) este una dintre multele românce care au avut curajul să-şi tatueze corpul, în urmă cu patru ani. Modelul, un fluture micuţ, conturat cu negru, l-a ales din catalogul salonului, iar locul pe care a vrut să aibă tatuajul a fost omoplatul. „M-am tatuat după ce am luat licenţa la facultate. A fost un fel de recompensă, dar, dacă mă uit în urmă, n-aş mai face aceeaşi alegere. Cred că m-aş mai tatua o dată, dar aş alege ceva mai puţin banal sau măcar un fluture colorat, nu negru. Am văzut că arată mult mai bine aşa", spune Alina.

Ele vor steluţe şi flori, ei - dragoni

Majoritatea femeilor, mai ales cele care se tatuează pentru prima dată, vor desene foarte simple, cum ar fi fluturi, stele sau flori. Bărbaţii, în schimb, vor desene mai mari şi mai complexe, cum ar fi luptători, dragoni, îngeri, vulturi, măşti de samurai, capete de mort, portrete ale persoanelor dragi sau ale unor personaje din filme. „Am avut clienţi care mi-au cerut să le tatuez pe braţ sau pe spate câinele ori pisica. Alţii au vrut personaje precum Marilyn Monroe, Marlon Brando sau Stan şi Bran. Destul de des tatuăm şi citate în engleză, română sau arabă", spune Ştefan Negoescu. Cel mai ciudat tatuaj pe care l-a realizat pentru un client a fost Moartea cu coasa, iar pentru o clientă - un pistol.

În ceea ce priveşte zonele de pe corp pe care se tatuează românii, femeile preferă încheietura mâinii, pe spate, pe coapse, dar şi în zonele intime. Bărbaţii vor tatuaje pe braţ de regulă, apoi pe piept, spate şi pe picioare (pe gambe în special).
 
O modă mereu în schimbare

Şi tatuajele, ca şi hainele, sunt supuse capriciilor modei. Acum doi-trei ani, la mare căutare erau tatuajele tribale şi literele chinezeşti, dar sunt cerute din ce în ce maio rar. La modă sunt acum modelele de tatuaje color şi cele abstracte. Potrivit artistului tatuator Pierre Hilal, bărbaţii sunt mai deschişi la idei mai artistice, la tatuaje complexe, în comparaţie cu femeile: „Ele mai degrabă copiază modelele de la cântăreţe sau actriţe. Eu încerc să le explic că tatuajul nu trebuie să fie o modă. El mai adaugă că tatuajul trebuie să reprezinte omul, să fie personalizat, nu ca o ştampilă".

"Cei mai mulţi dintre clienţii noştri  au între 18 şi 30 de ani, dar am avut şi câţiva clienţi de 60 de ani sau minori care au venit însoţiţi de părinţi pentru a putea face tatuajul.
Ştefan Negoescu  artist tatuator

17%
din persoanele care au un tatuaj regretă că au făcut acest pas.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite