Violenţa domestică îi afectează pe copii la fel cum războiul îi afectează pe soldaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii suferă foarte mult din cauza scenelor de violenţă domestică la care asistă FOTO: kimdouglas.org
Copiii suferă foarte mult din cauza scenelor de violenţă domestică la care asistă FOTO: kimdouglas.org

Creierul copilului este afectat de scenele de violenţă în familie în aceeaşi măsură în care este afectat creierul soldatului de misiunile în zonele de conflict

Căminele violente au acelaşi efect asupra copiilor precum zonele de conflict asupra soldaţilor. În ambele cazuri, creierul devine mult mai circumspect cu privire la potenţialele ameninţări.

În cazul copiilor, aceste schimbări pot periclita sănătatea mentală, arată un studiu făcut de experţii de la Centrul Anna Freud în colaborare cu cei de la University College din Londra (Anglia).  

Copiii care suferă abuzuri sau sunt martori la scene de violenţă domestică riscă să sufere de anxietate şi de depreseie atunci când cresc.

Oamenii de ştiinţă au studiat creierele a 20 de copii cu vârsta de 12 ani, care au fost expuşi la scene de violenţă domestică, făcându-le RMN-uri 

În timp ce erau scanaţi, copiilor li s-au arătat fotografii cu bărbaţi şi femei ale căror chipuri erau triste, calme sau furioase. Activitatea lor cerebrală a fost comparată după aceea cu cea a copiilor care n-au trăit estfel de experienţe.

Cei care au văzut scene de violenţă domestică au răspuns diferit la pozele cu figuri furioase. Ei au avut o activitate intensă în două zone ale creierului asociate cu detectarea pericolului.

Studii anterioare au arătat o activitate asemănătoare a creierelor soldaţilor care au participat la misiuni violente.

Concluzia specialiştilor este că atât creierele veteranilor de război, cât şi cele ale copiilor care sunt martori la scene de violenţă în familie sunt hipersensibile la ameninţările din jur. Această sensibilitate crescută le poate provoca unele boli mentale copiilor, iar specialiştii încearcă să afle cum le pot preveni.


Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite