Vinerea nebună a reducerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Black Friday, ziua în care an de an retailerii îi iau cu asalt pe americani cu reduceri colosale şi cea care dă startul discounturilor de Crăciun, i-a scos din nou pe cumpărători în stradă.

Anul acesta, însă, americanii - obişnuiţi în vinerea de după Thanksgiving să formeze cozi impresionante la uşa hipermarketurilor şi să se calce în picioare pentru a prinde televizoare, telefoane sau jucării la câţiva dolari - vor fi mai atenţi la portofel.

Federaţia Consumatorilor din SUA a lansat un studiu care arată că 37% din americani au declarat că starea lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 30%, că nu au resimţit nicio modificare.

Şi-au instalat corturi

În aceste condiţii, foarte mulţi dintre clienţii marilor magazine plănuiesc să cheltuiască mai puţin, iar retailerii să fure startul. Astfel, mgazinul de jucării Toy R Us va deschide magazinul joi seara, la ora 21.00, cu trei ore mai devreme decât în mod normal, când vor fi afişate primele reduceri pentru Black Friday.



Vânătorii de reduceri cu tradiţie din SUA vor lua cu asalt şi în acest an magazinele. Potrivit presei locale, în Florida de Sud aceştia şi-au instalat deja de câteva zile corturile în faţa marilor magazine, tocmai pentru a fi primii la coadă şi pentru a prinde chilipirurile de Sărbători. „Mă voi alătura celor care s-au aşezat deja la coadă. Îmi voi lua mâncarea pentru Thanksgiving la pachet", spune un localnic. Preţurile anunţate de magazine sunt de-a dreptul tentante. Alt bărbat care şi-a instalat deja cortul susţine că a ochit o plasmă cu ecran de 106 centimetri la doar câţiva dolari şi că produsul merită fiecare minut de aşteptare.

Cyber Monday şi ofertele online

Cei care nu prind reducerile din vinerea de după Thanksgiving mai au o şansă pentru a-şi rezolva problema cadourilor de Crăciun. Începând din 2005, retailerii americani au mutat mania cumpărăturilor pe internet, şi au desemnat lunea imediat următoare zilei de Black Friday drept cele 24 de ore ale chilipirurilor online. Numită Cyber Monday, ziua aduce pe site-uri reduceri similare cu cele din magazinele clasice la haine, jucării, electronice şi electrocasnice, dar şi la articole pentru casă. Mai mult, marii retaileri online precum Amazon sau Gilt au anunţat că vor avea promoţii şi în ziua de Black Friday.

image



Boicot marca Occupy Wall Street

Mai mulţi adepţi din Statele Unite ai mişcării Occupy Wall Street încearcă să-i convingă pe americani să boicoteze Black Friday şi să nu calce pragul niciunui magazin, cu toate că ofertele vor fi foarte tentante.

Noua mişcare se numeşte Occupy Black Friday şi are deja şi o pagină de Facebook, pe care oamenii sunt îndemnaţi să nu facă niciun fel de cumpărături vineri, nici măcar online. „Ideea este simplă, companiile care controlează SUA trebuie lovite unde le doare mai tare, nu trebuie să aibă profit. Ţineţi cont că vrem să lovim în cei de pe Wall Street, nu în companiile care ajută comunităţile locale. Trebuie să nu facem cumpărături de la companiile mari", este anunţul de pe Facebook.

Protestatarii au făcut şi o listă cu magazinele şi site-urile care trebuie ocolite vineri, printre acestea fiind Abercrombie & Fitch, Amazon.com, AT&T Wireless, The Home Depot, Toys R Us şi Wal-Mart.

41 de miliarde de euro au cheltuit americanii, anul trecut, în preajma Sărbătorilor de iarnă.

Şi în Europa

Marile reduceri postate pe site-urile online internaţionale au dus mania cumpărăturilor de la sfârşitul lunii noiembrie şi în alte state precum Marea Britanie. Astfel, englezii au sărbătorit pentru prima dată anul trecut Black Friday, pe Amazon.com, când zeci de produse la oferte au ajuns în casele lor. Astfel, retailerul online a oferit 500 de produse cu reduceri masive, care au fost disponibile timp de cinci zile, în săptămâna reducerilor Black Friday din Marea Britanie. Anul acesta, gigantul online va pune la bătaie peste 1.000 de produse pentru britanici. Reducerile de pe marile site-uri pot fi vânate şi de alţi clienţi din Europa care deţin carduri internaţionale.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite