Viitorul aparţine tabletelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii sunt convinşi că peste câţiva ani vom renunţa la laptopuri şi la calculatoare în favoarea tabletelor,  mult mai uşoare, mai uşor de folosit şi de transportat.

Giganţii de astăzi ai tehnologiei au tatonat terenul tabletelor începând din anii 2000. Un fenomen ciudat s-a întâmplat însă. Când Bill Gates a prezentat prototipul unei „Tablet PC" în 2001, lumea l-a privit cu ironie.

Într-adevăr, dispozitivul celor de la Microsoft era rudimentar, trebuia să fie controlat cu ajutorul unui stylus (pix digital), iar sistemul de operare Windows XP nu părea o alternativă suficient de bună.

Totuşi, după ce în 2007 lansase iPhone, Steve Jobs a prezentat iPad-ul, o tabletă care a revoluţionat lumea computerelor personale. Jobs o avea pe masa de lucru chiar înainte de iPhone, după cum a declarat chiar el. Proiectul a fost abandonat pentru o perioadă, Apple văzând posibilitatea de a reduce dimensiunile tabletei şi de a o transforma în telefon. Abia în 2010, la nouă ani după prezentarea lui Gates, tableta avea să devină o nouă obsesie printre pasionaţii de tehnologie.

Utilizatorii de tabletă renunţă la laptop

iPad-ul şi celelalte tablete apărute după aceasta au modificat felul în care percepem calculatoarele. Portabilitatea a devenit o nevoie în secolul XXI şi mulţi utilizatori şi-au înlocuit gadgeturile cu un astfel de dispozitiv. Iar viitorul sună foarte bine pentru numeroasele gadgeturi cu ecran tactil, de 7, 10 sau chiar 13 inchi.

Potrivit unui studiu realizat de firma americană de analiză de piaţă Nielsen, în 2011, utilizatorii renunţă treptat la laptopuri, e-readers şi MP3-playere. În locul acestora, ei aleg tableta. Cercetarea a arătat că 33% din cei care au deja o tabletă au transformat-o în gadgetul lor preferat, utilizând calculatorul mai rar sau chiar deloc. „Este tableta mai bună decât un laptop? Probabil că nu. Este o platformă superioară pentru citit? Nu neapărat. Este cea mai uşoară metodă de a stoca şi asculta muzică peste tot? Nu. Dar avantajul ei este că îmbină toate acestea şi le face destul de bine", scriu cei de la revista „PC World".

Potrivit aceluiaşi raport, principalul motiv pe care l-au oferit respondenţii este uşurinţa de a transporta o tabletă. Alte motive citate sunt: greutatea redusă, comoditatea, viteza excelentă, faptul că sistemul de operare se închide şi se deschide rapid şi dimensiunea. Cu toate acestea, autonomia bateriei nu a fost inclusă în aceste caracteristici esenţiale care fac din tabletă gadgetul viitorului.

În 2017, lupta va fi strânsă

Mihai Baciu (26 de ani), din Iaşi, a ales să-şi schimbe treptat laptopul cu o tabletă iPad 2. Rezidentul de la Facultatea de Medicină spune că a făcut această alegere deoarece tableta i s-a părut mult mai convenabilă.

„O iau cu mine în maşină, o iau când plec în excursii cu motocicleta şi-mi monitorizez traseul, fac hărţi interactive. În plus, am avut de ales între a investi într-un laptop nou sau într-o tabletă. Am ales să-mi păstrez laptopul vechi pentru a-l conecta la televizor, să văd filme, iar pentru internet utilizez mereu tableta." Alegerea tânărului evidenţiază o opţiune care devine constantă: atunci când dorim să înlocuim laptopul vechi nu căutăm neapărat un model mai performant, ci ne gândim dacă nu cumva ar fi mai folositoare o tabletă.

De altfel, 46% din respondenţii la un sondaj realizat în Statele Unite ale Americii au spus că tabletele vor înlocui laptopurile în viitor. Categoria de vârstă care crede mai mult în acest lucru este cea a oamenilor cu vârste între 30 şi 64 de ani. Tinerii cu vârste de până la 29 de ani şi respondenţii de peste 65 de ani sunt mai sceptici în această privinţă.

Cu toate acestea, studiile firmei americane de cercetare NPD DisplaySearch susţin contrariul. Tabletele nu vor înlocui laptopurile, cel puţin nu până în 2017. Anul trecut s-au vândut 72,7 milioane de tablete şi 187,5 milioane de laptopuri, dar raportul de forţe se va schimba în 2017, când se estimează că se vor vinde 383,3 milioane de tablete. Impresionant, dar nu într-atât încât să depăşească laptopurile, predicţia de vânzări fiind de 432 de milioane de astfel de unităţi comercia­lizate.

iPad va rămâne rege

În 2015, tableta de la Apple va fi în continuare lider, cu 47,1% din cota de piaţă, potrivit estimărilor analiştilor de la Gartner. Deşi cota de piaţă a americanilor va scădea faţă de anul acesta, când deţin peste jumătate din segment, vânzările vor creşte de 10 ori, deoarece zona de desfacere se va extinde.

72,7 milioane de tablete au fost vândute anul trecut, faţă de 187,5 milioane de laptopuri.

Dynabook - Prima tabletă din istorie



Prima tabletă a fost realizată în 1968 şi avea dimensiunile unui laptop. Cântărea două kilograme şi se numea Dynabook. Era controlată cu ajutorul unui ecran tactil şi avea o tastatură în carcasă. La acea vreme, gadgetul costa 500 de dolari. Deşi Dynabook nu a fost construit niciodată, inventatorul său, Alan Kay este considerat un vizionar şi face parte din proiectul „One Laptop per Child".

Laptop, telefon şi tabletă într-un gadget

Specialiştii preconizează un viitor în care tabletele vor încorpora mai multe funcţii decât cele de astăzi. Potrivit firmei americane de analiză, Gartner, tabletele vor fi adevărate module, care vor conţine mai multe dispozitive.  „Tabletele vor deveni platforma folosită pentru dezvoltarea produselor electronice hibride", a declarat Angela McIntyre, director de cercetare la Gartner.

În raportul american au fost date mai multe exemple de tablete hibrid şi de funcţii care vor fi încorporate pe viitor. Astfel, gadgeturile vor fi folosite pe post de staţie de transmisie pentru telefoane. Acest lucru va fi folositor la apelurile video de înaltă calitate. Soluţia a fost adoptată deja de Asus, prin tableta Padfone, care încorporeaza un telefon, dar poate fi şi transformată în laptop.

De asemenea, tabletele ar putea fi integrate în sistemele de televiziune, pe post de telecomandă multimedia. Gartner mai vorbea în raportul din octombrie 2011 şi despre maşini de spălat controlate prin intermediul unei aplicaţii de pe tabletă.

Din nou, producătorii s-au grăbit să demonstreze că viitorul este aproape: la Târgul de Tehnologie din Las Vegas (SUA) din noiembrie, gadgeturile electrocasnice prezentate erau controlate cu softuri demonstrative. Alte aplicaţii futuriste ale tabletei vor fi înlocuirea sistemelor GPS, printr-o tabletă montată pe bordul maşinilor, a afişajului clasic din magazine cu tablete interactive şi posibilitatea de a „lipi" două gadgeturi, care vor deveni astfel o carte.

„Submarine" de câţiva inchi

Ari Zoldan, şeful de la Quantum Network, o firmă americană din domeniul IT, a explicat pentru site-ul de tehnologie mashable.com cum vede el viitorul tabletelor. „Greutatea şi grosimea nu vor putea fi modificate prea mult, din cauza limitărilor cauzate de dimensiunea bateriei. Cred că producătorii se vor concentra pe duritate şi rezistenţă", este de părere Zoldan.

Acesta consideră că oamenii plătesc pentru o tabletă premium şi se aşteaptă ca acel dispozitiv să fie rezistent, iar tabletele de astăzi sunt un drum sigur către un dezastru.

Astfel, a anticipat Zoldan, gadgeturile vor fi realizate din materiale dure şi vor fi rezistente la apă şi la temperaturi mari. Ultima schimbare radicală în viitor va fi schimbarea modului în care plătim. „Telefoanele şi tabletele vor deveni adevăratele portofele. Vom merge la supermarket şi vom cumpăra direct de pe ecranul gadgetului. Conceptul banilor se va modifica definitiv în următorii 15 ani", a conchis Ari Zoldan.

România, o piaţă în creştere

Deşi din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor din România, ţara noastră nu reprezintă încă o piaţă importantă pentru tablete. Potrivit datelor statistice prezentate odată cu lansarea tabletei E-Boda Impresspeed E1 de fondatorul companiei, Alexandru Drăgoiu, în 2011 s-au vândut 40.000 de astfel de gadgeturi în ţara noastră. Anul acesta  vânzările vor fi de trei ori mai mari, a mai estimat Drăgoiu.

Preţul, important în tranziţie

Creşterea vânzărilor vine şi cu o evidentă reducere de preţ. În ianuarie 2012, preţul mediu al unei tablete pe piaţa autohtonă era de 1.500 de lei. Costul este de altfel un aspect important în tranziţia de la laptop la tabletă, ne-a declarat David Koblizek, PR Manager pentru Europa Centrală şi de Est la NVIDIA, firmă ce produce procesoare pentru mai multe tablete de pe piaţă. „Pe măsură ce tabletele puternice vor deveni mai accesibile, gradul lor de popularitate va exploda", a mai declarat acesta.

În privinţa utilităţii acestor gadgeturi, Koblizek este de părere că „la modul general, tabletele sunt folosite mai mult pentru consumul de conţinut multimedia şi pentru navigarea pe internet". Un alt segment unde tabletele excelează este acela al portabilităţii şi al interfeţei tactile, care le face mai intuitive, mai susţine acesta.

Cu aceste caracteristici îmbunătăţite, gadgeturile vor deveni la fel de comune în rândul utilizatorilor ca şi laptopurile sau PC-urile. „Tabletele au ajuns de la un dispozitiv pe care toţi utilizatorii şi-l doresc, la unul perceput ca un obiect la fel de necesar precum un telefon sau un notebook", a conchis Koblizek.

"Tabletele sunt folosite mai mult pentru consumul de conţinut multimedia.''
David Koblizek PR Manager NVIDIA

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite