Viena, cel mai bun oraş în care să trăieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viena, cel mai bun oraş
Viena, cel mai bun oraş

Capitala Austriei este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Bucureştiul nu se află în top 50.

În ciuda instabilităţii economice şi politice globale, unele regiuni reuşesc să ofere locuitorilor condiţii de locuit ireproşabile. Cele mai multe astfel de oraşe sunt în Europa. Astfel, potrivit unui studiu efectuat de compania de consultanţă Mercer, în care s-au analizat factorii ce influenţează calitatea vieţii oamenilor, Viena s-a dovedit a fi un oraşul ideal, oferind cel mai ridicat standard de viaţă din lume. Capitala Austriei are o populaţie de 1,7 milioane de locuitori şi a primit această distincţie pentru al treilea an consecutiv.

Zürich (Elveţia) şi Auckland (Noua Zeelandă) întregesc podiumul clasamentului. Factorii determinanţi care au fost luaţi în considerare la alcătuirea clasamentului se referă la rata criminalităţii, mâncare şi climat. Acestora li s-au adăugat posibilităţile de petrecere a timpului liber, calitatea drumurilor şi accesul la servicii medicale.

„Oraşele din Europa continuă să aibă cele mai ridicate standarde din lume tocmai pentru că au o infrastructură avansată şi modernă, combinată cu servicii medicale de calitate şi facilităţi de recreere", a declarat  Slagin Parakatil, cercetător în cadrul studiului. La polul opus se află oraşele Khartoum din Sudan (locul 217), Port-au-Prince din Haiti (218), N'Djamena din Ciad (219) şi Bangui din Republica Centrafricană (220). Oraşul în care nimeni nu-şi doreşte să trăiască este Bagdad, Irak.

Luxemburg - cea mai redusă criminalitate

Specialiştii de la Mercer au alcătuit în premieră şi un top al celor mai sigure oraşe de locuit, luându-se în considerare nu doar rata criminalităţii, ci şi stabilitatea, aplicarea eficientă a legislaţiei, precum şi relaţiile cu alte state. Astfel, cel mai sigur oraş din lume este Luxemburg, urmat de Berna (Elveţia), Helsinki (Finlanda) şi Zürich (Elveţia). Viena se situează pe poziţia a cincea din punct de vedere al siguranţei, în timp ce aşezările cele mai periculoase se află în Irak şi Ciad.

„Oraşele din fruntea clasamentului sunt din ţări stabile din punct de vedere politic, care au relaţii internaţionale bune şi o creştere economică durabilă. Majoritatea locurilor de la coada clasamentului sunt din state cu un nivel ridicat al criminalităţii şi în care legea nu se aplică eficient", a adăugat Slagin Parakatil.

Bucureştiul, ideal pentru cumpărături

Un alt studiu recent,  „The Globe Shopper Index", plasează Bucureştiul pe locul 3 în topul oraşelor ideale pentru cumpărături, după Sofia şi Bratislava. Punctele forte ale Capitalei sunt preţurile mici la restaurante şi hoteluri. Dezavantajele sunt opţiunile insuficiente de shopping şi lipsa atracţiilor culturale.

infografie
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite