Vacanţe cu buget de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
An de an, familia Nae din Bucureşti îşi petrece vacanţa pe litoral, la cort
An de an, familia Nae din Bucureşti îşi petrece vacanţa pe litoral, la cort

În condiţiile în care suma alocată de români pentru concediul de vară scade de la an la an, vacanţele petrecute la cort sau la ţară, la rude, au devenit din ce în ce mai populare.

Peste jumătate dintre români susţin că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit constant în ultimii cinci ani, situaţie în care şi bugetul alocat pentru vacanţa de vară a scăzut semnificativ, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Astfel, 40% din români dispun de o sumă mai mică de 1.000 de lei pentru concediul de anul acesta, faţă de 29% care s-au încadrat în aceşti bani în 2011.

În mod firesc, criza a afectat puternic industria turistică din România, care şi-a redus veniturile cu 16% în ultimii patru ani. Însă cei mai afectaţi sunt chiar turiştii. Cum banii sunt din ce în ce mai puţini, aceştia sunt nevoiţi să-şi amâne vacanţa pe perioadă nedefinită sau să caute variante alternative. Iar două dintre cele mai populare alternative la sejururile turistice oferite de agenţii şi de hotelieri sunt concediile petrecute la cort sau la rude la ţară. 

Plajă la cort

Aproximativ 45% din românii care se bucură anul acesta de vacanţă au ales litoralul. Însă litoralul, mai ales în lunile de vârf  iulie şi august, este destul de costisitor şi puţini şi-l pot permite. În această situaţie, o variantă ieftină, de criză, este campingul.

„În ultimii ani am mers la mare numai cu cortul, în Vama Veche, 2 Mai sau Corbu, şi m-am descurcat o săptămână cu doar 500 - 600 de lei", spune Bogdan Oancea, 34 de ani, din Bucureşti. „Calculul e simplu: campingul costă 10 lei de persoană pe noapte, deci un cuplu îşi rezolvă cazarea cu 120 de lei. La terasele din aceste localităţi, o porţie de mâncare gătită costă în jur de 20 de lei, una de hamsii prăjite 4 lei, iar berea variază între 3 şi 5 lei. În ceea ce priveşte transportul, mergem cu maşina şi împărţim costul benzinei la patru inşi, deci nimeni nu plăteşte mai mult de 60 de lei pentru un drum dus-întors", mai spune Bogdan.

La munte, o altă destinaţie favorită a bucureşteanului, vacanţa la cort e şi mai ieftină. „În primul rând, când plec la munte o fac în gaşcă mare, de 10 - 15 persoane. Şi tocmai pentru că suntem mulţi avem curaj să mergem «cu naşul» pe tren, adică între 8 şi 10 lei de persoană, în funcţie de distanţă. Dacă eşti mai pretenţios din fire şi nu-ţi place la cort, care e gratis, poţi sta la cabană cu 20 - 30 de lei patul. Mâncarea o luăm cu noi în rucsac, care nu ne costă mai mult de 100 de lei de fiecare pentru o săptămână. Şi cam asta e toată cheltuiala: 200 - 300 de lei. A, e drept, dacă-ţi instalezi cortul lângă o cabană aprovizionată, te mai costă o sută-două de lei berea şi-o mâncare caldă din când în când", susţine Bogdan Oancea.

Când nici bani de o vacanţă la cort nu sunt, soluţia la îndemână pentru care optează din ce în ce mai mulţi români este o vizită prelungită la rudele care stau la ţară, iar cu cât e mai pitorească zona, cu atât mai bine. Aici, presupunând că relaţia cu neamurile respective este dintre cele mai bune, costurile se rezumă doar la transport şi la eventuale cadouri pentru gazde.

La ţară, la bunica

Lili N. (29 de ani), tot din Bucureşti, a optat pentru această variantă. „Bugetul nu-mi permite să plec nicăieri vara aceasta. Pe de altă parte, nici n-am de gând să-mi petrec concediul de odihnă în apartamentul meu de bloc, uitându-mă la televizor. Aşa că am apelat la bunicii mei din Moldoviţa, o comună aflată la 40 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc, unde am de gând să stau două săptămâni. Zona este frumoasă, aerul este curat, liniştea de acolo este mai mult decât bine-venită după un an de muncă, iar de costat mă costă doar biletele de tren", îşi anunţă bucureşteanca planurile.

Soluţiile de criză pot fi şi mai atractive decât campingul sau vizita la rude. „Există varianta pensiunilor rurale, mai ales cele din nordul Olteniei, Vrancea, Buzău sau Apuseni, unde preţurile sunt accesibile. Totuşi, chiar şi aici, e bine de evitat weekendul, când aglomeraţia este mai mare, iar tarifele cresc", recomandă Traian Bădulescu, consultant în turism.

La toamnă,ieftin pentru toţi

„O altă soluţie sunt hotelurile de o stea sau două de pe litoral, cele mai ieftine fiind cele din staţiunile Eforie Sud, Vama Veche sau Costineşti. În plus, de la 1 septembrie va începe programul «Litoralul pentru toţi». Prin acest program se poate sta o săptămână la mare cu 200 de lei de persoană la un hotel de două stele şi cu maximum 600 de lei de persoană la un hotel de cinci stele. De asemenea, tot atunci vor demara campaniile «O săptămână la munte» şi «O săptămână de refacere», ultima în staţiunile balneo-climaterice", adaugă specialistul.

Traian Bădulescu oferă şi cea mai ieftină vacanţă de criză: statul acasă. „Dacă locuieşti într-un oraş ca, de exemplu, Bucureşti, Sibiu sau Sighişoara te poţi bucura de festivalurile care se organizează în aceste locuri", conchide consultantul în turism.

"În ultimii ani am mers la mare numai cu cortul, în Vama Veche, 2 Mai sau Corbu, şi m-am descurcat o săptămână cu doar 500 - 600 de lei."
Bogdan Oancea 34 de ani, Bucureşti

"Există varianta pensiunilor rurale, mai ales cele din Nordul Olteniei, Vrancea, Buzău sau Apuseni, unde preţurile sunt accesibile."
Traian Bădulescu consultant în turism

Destinaţii exotice, cu plata în rate

Pentru că destinaţiile exotice se vând mai greu în vreme de criză, mai multe agenţii de turism au încheiat parteneriate cu băncile comerciale şi oferă posibilitatea achitării vacanţei în rate. Numărul ratelor variază de la 6 la 24, în funcţie de opţiunea clientului şi suma împrumutată. Unele bănci oferă carduri de credit cu rate fără dobândă, dar condiţiile de eligibilitate sunt drastice. Altele, şi cele mai multe, oferă împrumuturi cu o dobândă situată în jurul a 25% pe an. Astfel, pentru un credit de 3.000 de lei cu rambursare peste 12 luni, rata lunară este între 280 şi 300 de lei. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite