Vacanţă în ţară sau afară?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o săptămână înainte de debutul verii calendaristice, românii îşi fac ultimele planuri pentru concediu. În ciuda preţurilor ridicate şi a serviciilor slabe, litoralul românesc concurează şi anul acesta cu ofertele tentante din Bulgaria, Grecia sau Turcia.

La nivelul Uniunii Europene (UE), turismul românesc sau, mai exact, numărul nopţilor petrecute în unităţile de cazare este în scădere, arată un studiu realizat de Eurostat.

La această scădere - ultima înregistrată fiind de 9,3%, o cifră-record în UE - au contribuit în egală măsură condiţiile proaste de cazare, serviciile de slabă calitate, preţurile în continuă creştere şi ofertele incomparabil mai bune venite din Bulgaria, Grecia sau Turcia.

Totuşi, turismul din România încă supravieţuieşte. Staţiunea Mamaia, epicentrul fiţelor de pe litoral, prosperă. La fel, turismul rural şi cel de weekend.

Valea Prahovei o duce şi ea destul de bine, deşi şi-a păstrat obiceiurile: servicii proaste şi tarife mari. De asemenea, staţiunile uitate de lume de la malul mării se chinuiesc să treacă peste vară fără pierderi scăzând preţurile şi mizând, astfel, pe familişti.

Ce au ei şi n-avem noi

„În pofida ofertelor ireproşabile ale bulgarilor sau grecilor, în România se mai face, încă, turism. Oamenii cu venituri mici, de exemplu, pot sta o săptămână la mare cu 500 - 1.000 de lei. E drept, nu la Mamaia sau la Neptun, ci în Venus sau Saturn. De asemenea, agroturismul s-a dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, iar pensiunile din Maramureş sau Bucovina sunt superbe. Şi pe litoral turiştii sunt la fel de mulţi, numai că nu înnoptează. E criză, n-au bani, aşa că dau o fugă în weekend", spune Traian Bădulescu, consultat de turism.

Specialistul susţine însă că România nu poate concura cu ofertele venite din străinătate. „Bulgarii au preţuri foarte bune şi servicii excelente, în special all inclusive. La noi nu există aşa ceva.

La fel, pe litoralul bulgăresc sunt staţiuni destinate special familiilor cu copii. La noi nu există aşa ceva. Pe de altă parte, Grecia are tarife mici, servicii bune şi peisaje superbe. Turcia, de asemenea, oferă condiţii de lux ultra all inclusive la preţuri rezonabile.

Preconizez că la sfârşitul sezonului, când se va trage linie, se va constata că numărul românilor care şi-au petrecut vacanţele în Bulgaria, Grecia sau Turcia va fi cu 5-10% mai mare faţă de anul trecut", adaugă Bădulescu.  Revenind la Grecia, deşi la modul general cererea pentru vacanţe a scăzut cu 30%, turiştii români sunt la fel de mulţi.

Click pe infografie pentru a vizualiza


 
„Această scădere este cauzată de retragerea tour operatorilor din Germania. Dar aici este vorba doar despre un război economic, pentru că, de felul lor, nemţii iubesc Grecia. Lumea vorbeşte cu teamă despre criza financiară elenă şi de întoarcerea la drahmă. Numai că efectul va fi în favoarea turiştilor, pentru că tarifele vor scădea. Grecia este încă o destinaţie sigură şi nu este niciun motiv de teamă. Singurul risc ar fi acela de-a nimeri în mijlocul unei manifestaţii", este de părere Traian Bădulescu.

Turistul de Mamaia,  portret-robot

Principalul concurent pentru staţiunile bulgăreşti, greceşti sau turceşti este Mamaia, deşi e şi cea mai scumpă de pe litoralul românesc. În plus, apa mării este plină de alge care putrezesc şi împut toată plaja. Cu toate acestea, hotelurile din Mamaia au un grad de ocupaţie constant de 100%.

Psihologul Keren Rosner a schiţat portretul robot al turistului care preferă fiţele scumpe din Mamaia în dauna ofertelor considerabil mai bune din străinătate.

„În primul rând, este vorba despre oameni cu un nivel submediu de educaţie, care au o singură preocupare, aceea de a-şi etala potenţa financiară. În cercul lor, fiind lipsiţi de alte calităţi, a avea bani înseamnă a fi valoros ca individ.  În al doilea rând, la Mamaia au ocazia de a întâlni anumite domnişoare care apar prin tabloide şi de a le impresiona cu potenţa lor financiară. Şi în al treile rând, aceşti oameni nu s-ar duce niciodată în Grecia, pentru că acolo nu i-ar vedea nimeni. Acolo sunt nişte anonimi, aici au ocazia să devină personaje", explică Keren Rosner.

"Pe litoralul bulgăresc sunt staţiuni destinate special familiilor cu copii. La noi nu există aşa ceva."

Traian Bădulescu consultant de turism

"Cei care se duc la Mamaia nu s-ar alege niciodată Grecia, pentru că acolo nu i-ar vedea nimeni"

Keren Rosner psiholog

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite