VIDEO Statele Unite au fost lovite de cea mai puternică tornadă de noiembrie din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul american Oklahoma a fost lovit de cea mai puternică tornadă de noiembrie din istorie. Sezonul care favorizează aceste evenimente meteorologice este cuprins de obicei între primăvară şi vara timpurie, rareori aceste fenomene petrecându-se toamna târziu, scrie site-ul livescience.com.

Tornada a ajuns la sol în oraşul Tipton, Oklahoma mai devreme în săptămână şi a fost ridicată în acest weekend la categoria EF-4 (scara Enhanced Fujita), al doilea nivel din punct de vedere al daunelor după care pot fi clasificate tornadele.

„Am mai avut tornade destul de mari, dar niciodată una de nivel EF-4 în noiembrie", a declarat meteorologul Gary McManus care lucrează la „Oklahoma Climatological Survey". Meteorologii au înregistrat tornada şi au declarat că aceasta a ajuns la 10 metri înălţime. Iniţial, tornada fusese clasificată la nivelul EF-2 din punct de vedere al daunelor.

Viteze cuprinse între 267 şi 322 de kilometri pe oră

Singurele daune mai grave lăsate în urma urgiei au fost la Universitatea din Oklahoma, unde o clădire anexă a fost pusă la pământ de vânturile puternice, cu viteze între 267 şi 322 de kilometri pe oră.

Conform datelor Agenţiei Americane de Anticipare a Furtunilor, în 2011 au fost ucise din cauza fenomenelor meteo extreme 548 de persoane în Statele Unite, unul dintre cei mai activi ani. În aprilie, o singură furtună din Alabama a omorât 250 de persoane. O lună mai târziu, 150 de persoane au fost ucise în Missouri.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite