VIDEO Ai ascultat vreodată cum „cântă” Pământul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sateliţii NASA au identificat o serie de sunete asemănătoare cu nişte ciripituri zglobii care provin de pe centura magnetică a Pământului şi care, ipotetic, ar putea fi ascultate de urechea umană, dacă ar fi posibilă scoaterea căștii de protecție de pe cap.

Denumite „Cântecul Pământului", sunetele au fost capturate de sateliţii gemeni Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansaţi de NASA în acest an, pe 30 august. Aceșttia au interceptat undele radio cu ciripituri şi fluierături emise de magnetosfera Pâmântului pe 5 septembrie, relatează publicația britanică „The Daily Mail".

Sunetele sunt emise de particule energetice din nivelele superioare ale magnetosferei planetei noastre, înainte ca aceste particule să fie spulberate de centurile de radiaţie.

Oricât de ciudat aar părea, specialiștii spun că ei sunt familiarizați cu aceste sunete de zeci de ani. „Este ceva obişnuit pentru receptorii de unde radio să îl captureze şi seamănă într-o mare măsură cu ciripitul păsărilor. De multe ori era mai uşor de receptat în timpul dimineţii, ceea ce, împreună cu sunetul asemănător ciripitului, constituie motivul pentru care câteodată i se mai spune şi refrenul răsăritului ", a explicat Craig Kletzing, cercetător NASA și profesor la Universitatea din Iowa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite