Următoarea ţintă în lupta cu pirateria online: Pirate Bay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După închiderea site-ului de file sharing megaupload.com, autorităţiile americane mai o ţintă mare: Pirate Bay, cel mai mare site de torrente. Acesta a rămas cel mai popular site pentru descărcările de filme şi muzică de după închiderea platformei deţinute de excentricul Kim Dotcom.

150 de milioane de utilizatori vizitează zilnic platforma de torrente, fişiere descărcate la care contribuie mai mulţi utilizatori. Spre deosebire de Megaupload, care avea un sistem simplu, site-urile de tip Pirate Bay necesită un software special instalat în calculator şi o anumită familaritate cu calculatorul.

La o zi după moartea temporară a site-ului Megaupload, 36 de milioane de computere au fost conectate la Pirate Bay, printre cele mai populare fişiere descărcate fiind ultimele episoade din popularele seriale „Vampire Diaries", „Big Bang Theory" sau „The Mentalist".

Pirate Bay funcţionează în acte în Seychelles, dar a devenit o ţintă pentru autorităţile americane încă de la finalul anului trecut. Biroul de Comerţ al SUA a numit Pirate Bay printre platformele cele mai populare pentru descărcatul fişierelor. Însă site-ul nu foloseşte serverele sale interne pentru a ţine filmele şi muzica piratate, ci utilizatorii deţin practic mai multe bucăţi din fişier pe care ceilalţi le descarcă până le pun cap la cap. În acest fel, Pirate Bay a supravieţuit la numeroase încercări de a fi dat jos timp de nouă ani.

Istoria tumultoasă a Pirate Bay

Organizaţia suedeză Piratbyran a pornit site-ul în 2003, iar în octombrie 2004, o mână de oameni conduceau platforma în mod independent. În 2006 a devenit o organizaţie non-profit, an în care a avut loc şi primul raid al poliţiei suedeze asupra birourilor din Stockholm, aceasta confiscând serverele companiei. Site-ul a fost dezactivat timp de trei zile şi mutat în Olanda, situaţie care a provocat proteste pe străzile din Suedia.

În urma procesului, patru dintre şefii Pirate Bay au fost condamnaţi la un an de închisoare şi o amendă de 800.000 de euro. Frederik Neij şi Peter Sunde, doi dintre operatorii platformei, au depus apel şi procesul încă se judecă, în timp ce Gottfrid Svartholm nu a mai fost văzut de atunci.

În privinţa problemelor pe care le-ar putea avea în Statele Unite ale Americii, operatorii site-ului au declarat pentru Dreamworks: „dacă nu ştiţi deja, Suedia nu este un stat american. Suedia este o ţară din nordul Europei. Dacă nu v-aţi dat seama până acum, legea americană nu se aplică aici. Pentru cunoştinţele voastre, nicio lege suedeză nu a fost încălcată de Pirate Bay".

În plus, pe pagina sa oficială site-ul şi-a făcut poziţia clară: „Pentru firmele de avocatură care nu pricep: niciun torrent nu a fost scos de pe site şi niciunul nu va fi scos vreodată".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite