Topul maniilor ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Benzina, sticla, bureţii de baie sau chiar pământul pot crea dependenţă. Specialiştii spun că astfel de afecţiuni pot însă cauza moartea.

Shannon, o tânără din Statele Unite, afirmă că nu se poate abţine să nu bea aproximativ 12 linguriţe de benzină în fiecare zi. Într-o emisiune prezentată de postul de televiziune american TLC, denumită „Dependenţa mea ciudată", tânăra şi-a demonstrat neobişnuita adicţie în faţa camerelor de luat vederi, luându-şi porţia dintr-o canistră de benzină. „La început mă gâdilă şi după aceea mă arde pe gât. Chiar dacă mă doare, mă face să mă simt bine", a spus Shannon. 

Americanca şi-a şocat rudele atunci când le-a anunţat că bea benzină, însă mama ei nu a crezut iniţial acest lucru. Apoi, când a început să simtă mirosul substanţei în respiraţia lui Shannon, femeia şi-a dat seama că fiica ei are o problemă serioasă. Potrivit acesteia, Shannon ar fi consumat, anul trecut, peste 19 litri de combustibil. „Băutul benzinei poate cauza arsuri, stări de vomă, diaree şi, în mare parte, somnolenţă şi moarte. Din această cauză, un astfel de obicei este foarte toxic", au spus reprezentanţii Departamentului de Sănătate din New York.

Alte manii ''alimentare" ciudate

O altă dependenţă stranie a fost întâlnită la Kerry Trebilcock, o femeie în vârstă de 21 de ani din Marea Britanie. Ea are un obicei bizar: a mâncat 4.000 de bureţi de baie şi 100 de săpunuri până acum.

Kerry suferă de o boală rară, numită Pica. Ea a declarat pentru tabloidul britanic „The Sun" că este sigură că într-o zi îşi va reveni şi va putea să facă duş fără să i se facă foame. Mai mult, tânăra se plânge că a ajuns să-i placă să mănânce bureţii cu sos iute sau muştar, iar uneori îi înmoaie în ceai sau ciocolată caldă. De asemenea, Kerry apreciază şi săpunurile, dar doar pe cele organice, care conţin ulei de măsline, glicerină şi arome de plante. În aceeaşi categorie a plăcerilor bizare se află şi Kesha, o femeie de culoare care mănâncă jumătate de sul de hârtie igienică zilnic, dar şi Crystal, care mănâncă zilnic detergent.

Cele mai stranii dependenţe

Spre deosebire de afecţiunile care au o incidenţă redusă, precum dependenţa de benzină sau de bureţi de vase, există şi anumite condiţii medicale care au intrat deja în vocabularul de specialitate. Iată cele mai bizare cinci dependenţe:

1 Tanorexia - dependenţa de bronz. Această adicţie este asemănătoare cu anorexia şi, chiar dacă a fost puţin studiată, are substraturi biologice asemănătoare altor adicţii, precum producerea de endorfine. Specialiştii nu au găsit încă un leac pentru această afecţiune.

2 Pagofagia - dependenţa de gheaţă. Este un simptom care dispare prin corectarea anemiei feriprive - lipsa de fier din sânge. Poate fi tratată cu ajutorul vitaminelor B şi C.

3 Geofagia - dependenţa de pământ. Oamenii care au această obsesie au o dorinţă de necontrolat de a mânca pământ. De obicei, această afecţiune apare la persoanele care locuiesc în zone sărace şi care doresc să compenseze deficitul de minerale din corp.

4 Dependenţa de chirurgie plastică. Poate fi rezultatul dismorfofobiei, o boală care se manifestă prin obsesia faţă de propriul corp. Specialiştii susţin că această afecţiune este rezultatul combinării unor factori biologici, psihologici şi de mediu.

5 CrackBerry - dependenţa de BlackBerry. Utilizatorii simt constant nevoia de a-şi verifica e-mailurile şi mesajele de pe smartphone.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite