Topul celor mai tari predicţii SF care au devenit realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costumul pentru scufundări a fost descris de către Jules Verne
Costumul pentru scufundări a fost descris de către Jules Verne

Mai mulţi autori de opere literare din întreaga lume au scris, în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea, despre obiecte imaginare, care în cele din urmă au devenit realitate. Printre predicţiile scriitorilor se numără internetul, radarul şi bomba atomică.

Internetul

Mark Twain a descris în anul 1898, în cartea „From the London Times of 1904“, internetul, denumit atunci „telectroscop“. Această invenţie a lui Twain reprezenta un sistem de telefonie care conecta oamenii din întreaga lume, întâmplările zilnice de pe glob putând fi văzute şi comentate de către toţi oamenii.

Aselenizarea şi scuba diving-ul

Jules Verne a vorbit, în cărţile „De la Pământ la Lună“ şi „20.000 de leghe sub mări“, despre aselenizare şi un aparat de scufundat care seamănă cu cel folosit la scuba diving. Verne prezenta, în anul 1865, prima misiune pe Lună, la care au participat trei oameni aşezaţi într-o capsulă imensă construită din aluminiu. Jules Verne a prezentat până şi imponderabilitatea din spaţiu, despre care nu se ştia la acea vreme.

Tancul şi bomba atomică

H.G. Wells a inclus, în cărţile sale „The world set free“ şi „Land Ironclads“, numeroase descrieri ale bombelor atomice, dar şi ale tancurilor. Cărţile au fost scrise în anii 1903 şi 1914, iar bombele atomice descrise de Wells nu erau mai puternice decât explizibilul normal, dar cauzau probleme de sănătate oamenilor din zonele în care acestea explodau.

Radarul şi videochatul

Hugo Gernsback a prezentat, în cartea „Ralph 124C 41+", mai multe tehnologii care sunt folosite astăzi. Printre acestea se regăsesc televizorul controlat prin telecomandă, radarul şi videochatul. Cartea a fost scrisă în anul 1911, iar videochatul era denumit „telephot“ şi era reprezentat de un monitor pus pe perete care te conecta cu alte persoane prin intermediul unor butoane.

Ziarele online

Prima oară s-a vorbit despre presa online în anul 1968, în cartea „2001: A Space Odyssey", a lui Arthur C. Clarke. Acesta a descris, într-un singur paragraf tehnologia care acum este folosită de milioane de oameni din întreaga lume. „În câteva milisecunde, el putea vedea titlurile oricărui ziar dorea...Textul era actualizat în fiecare oră. Chiar dacă cineva citea doar versiunile în engleză, putea să îşi petreacă viaţa întreagă absorbind fluxul de informaţii de la sateliţii de ştiri", a scris Clarke.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite